Ma Konrád, Tivadar napja van.

Cseh nyelvű munkaszerződést kérnek a cseh ellenőrök!

A 96/71/EK kiküldetési irányelv és végrehajtási irányelvének általános rendelkezéseit – ahogy minden tagállam – Csehország is átültette a hazai jogrendjébe, azok már 2017. április 1. napjától hatályosak.
Újdonság azonban, hogy az IRU-tól kapott információ szerint ezeket annyiban a közúti fuvarozásra vonatkozóan is elkezdték ellenőrizni, hogy a munkavállaló gépkocsivezetőktől a hatóságok közúti ellenőrzés során megkövetelhetik a cseh nyelvre lefordított munkaszerződés bemutatását, valamint az A1 jelű igazolást.


Amennyiben a szükséges dokumentumokat nem tudják a közúti ellenőrzéskor bemutatni, úgy 500 000 cseh koronáig (kb. 20 000 EUR) terjedő bírság kiszabását tették lehetővé.
Jelenlegi értesüléseink szerint eddig bírságot nem szabtak ki, csupán szóbeli figyelmeztetést alkalmaztak.

A hír hallatán azonnali megerősítésért és magyarázatért fordultunk a cseh társegyesületünkhöz, hiszen ők a legfontosabb partnereink közé tartoznak a kiküldetési szabályok (nemzeti minimálbérek) elleni, egyre reménytelenebbnek látszó küzdelemben. A CESMAD Bohemia az információt megerősítette, országa eljárását maga is némileg ellentmondásosnak gondolja.

A cseh hatóságok azonban azon a véleményen vannak, hogy intézkedésükkel sikerül majd még jobban rámutatni a kiküldetési előírások közúti fuvarozásban történő alkalmazásának „abszurditására”.


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.