Ma Hajnalka napja van.

Szlovéniában elektronikus útdíjszedési rendszert vezetnek be

2018. április 1-jétől Szlovénia autópályáin és gyorsforgalmi útjain egy folyamatos haladást biztosító elektronikus útdíjszedési rendszert vezetnek be, amelyhez minden 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járműnek kötelezően csatlakoznia kell, azaz a járművet fel kell szerelni a DarsGo berendezéssel.


Ez egyrészt könnyítés, mivel a nehézgépjárművek vezetőinek többé nem kell majd megállniuk a fizetőkapuknál, ugyanakkor terhet is ró rájuk, hiszen meg kell vásárolniuk a DarsGo berendezést, illetve el kell végezniük az előzetes regisztrációt. Ezt a következő honlapon tehetik meg: darsgo.si
Az autók regisztrációja során a rendszámot, a tengelyszámot, az EURO besorolást kell megadni, illetve ki lehet választani, hogy postán kérik a DarsGo boxot, vagy személyesen veszik át Szlovéniában a kijelölt helyeken. Ugyanitt kell feltölteni a jármű forgalmi engedélyét és a környezetvédelmi besorolást igazoló dokumentumot is.

A nehézgépjármű áthaladásakor a fizetőkapuba épített, mikrohullámú technológián alapuló leolvasó észleli a járműben lévő DarsGo berendezést, ez rögzíti az adott díjfizető szakaszra vonatkozó úthasználatot, ami a díj elszámolásának alapjául szolgál.

A DarsGo berendezés rögzíti a jármű rendszámát és környezetvédelmi besorolási osztályát – ez fix, de minden egyes út előtt a járművezetőnek kell megadnia a tengelyszámot, amivel meghatározza az útdíjkategóriát.

Az MKFE szlovéniai partnerétől, az AsistencA 4U vezetőjétől, Kepe Zsuzsitól megtudtuk, hogy a regisztráció elindult, érdemes ezt már decemberben megtenni, hogy a várható januári torlódást elkerüljék a fuvarozók. A DarsGo berendezéseket a regisztrációs nyomtatvánnyal lehet megvásárolni hét központi DarsGo ügyfélszolgálati ponton, illetve 2018 elejétől az autópályák mentén lévő üzemanyagtöltő-állomásokon működő, meghatalmazott DarsGo servis ügyfélszolgálati pontokon. Az adminisztrációs díj egységesen 10 euró.

A DarsGo berendezés használata 2018. április 1-jétől kötelező. Ettől az időponttól kezdődően készpénzfizetésre a fizetőkapuknál már nem lesz lehetőség, ezért a berendezés beszerzését és telepítését mindenképpen ez előtt el kell végezni!

Tagjaink a regisztrációhoz igénybe vehetik az AsistencA 4U segítségét, illetve a későbbiekben szerződhetnek velük az adatmentésre is, mivel a DarsGo rendszer csak 90 napig őrzi az adatokat, így ezeket rendszeres időközönként archiválni kell a visszakereshetőség végett. A regisztrációhoz szükséges: forgalmi engedély, EURO-besorolásról szóló igazolás, cégadatok, cégkivonat, utólagos fizetés esetén kártyaadatok.


A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti járművekre továbbra is a meglévő matricarendszer vonatkozik.

 

MKFE-kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.