Minden 10. sofőr bére megtakarítható az üzemanyagkártyával

2017. május 04. csütörtök, 08:00

Az UTA üzemanyagkártya szolgáltató cég számításai szerint egy 10 kamionból álló flottát üzemeltető fuvarozó vállalkozás évente akár 4,3 millió forintot, vagyis minden 10. sofőrjének munkabérét is megtakaríthatja az üzemanyagkártya használatával.

TÖBB, MINT 1 MILLIÁRD FORINT HEVER PARLAGON AZ UTAKON

Több, mint 1 milliárd forint megtakarítást hozhatna iparági szinten a közúti árufuvarozók számára, ha azok a flottaüzemeltető vállalkozások, amelyek még mindig készpénzben fizetik a nemzetközi fuvarjaik során felmerülő üzemanyag valamint autópálya díjakat, készpénzkímélő fizetési módra térnének át. Az UTA, az egyik legnagyobb üzemanyagkártya szolgáltató cég számításai szerint, egy 10 kamionból álló flottát üzemeltető és főleg Nyugat-Európa országaiba szállító fuvarozó vállalkozás évente akár 4,3 millió forintot, vagyis minden 10. sofőrjének munkabérét is megtakaríthatja az üzemanyagkártya használatával.

Az UTA Magyarország számításai szerint Magyarországon még mindig legalább 250 olyan, kis és közepes fuvarozó vállalkozás üzemel, amely a nemzetközi fuvarjai során készpénzben fizeti az üzemanyag valamint autópálya díjakat.

Mennyit fogyasztanak az országutak igáslovai?

Egy 10 darab, 40 tonnás kamionból álló flottával rendelkező és jellemzően Ausztriába, valamint Németországba fuvarozó vállalkozás gépjárművei havonta mintegy 324 000 eurót (kb. 107 millió forintot) költ üzemanyagra és további évi mintegy 156 000 eurót (kb. 47 millió forintot) út és autópálya díjakra.

Parlagon heverő milliárdok

Az üzemanyag és útdíjak összege tehát jelentős megtakarítási potenciált jelent a fuvarozó vállalkozások számára.
A vállalkozások, például az UTA szolgáltatói kártya használatával, az üzemanyag árából akár 4 cent/liter, az európai útdíjak összegéből pedig átlagosan 0,7%-os kedvezményt is realizálhatnak. A sok kicsi azonban sokra megy és az átlagos, 10 járművet üzemeltető vállalkozás egészére nézve az üzemanyag kártyával elérhető megtakarítás mintegy 14 000 euró (az üzemanyagból 12 960 euró, az útdíjból 1092 euró), azaz kb. 4 258 000 forint.

„Számításaink szerint a magyar fuvarozó vállalkozásoknak évente, országos szinten több, mint 1 milliárd forint megtakarítást hozhatna az, ha a működésük egyik legjelentősebb hányadát kitevő üzemanyag és útdíj költségeket készpénz helyett üzemanyag kártyával fizetnék” – mondta Réthy Kinga, az UTA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az üzemanyagkártya minden 10. sofőr bérét megtakarítja

Napjainkban a fuvarozó vállalkozások is kettős kihívással szembesülnek: egyszerre kell magasabb bérekkel megtartaniuk sofőrjeiket, ugyanakkor csökkenteni flottaüzemeltetési költségeiket és versenyképes áron szolgáltatni.
Egy 40 tonnás, nemzetközi fuvarokat teljesítő kamion sofőrjének bére ma már kb. nettó 400 000 forint, így tehát kijelenthető, hogy az üzemanyagkártyák használatával elérhető mintegy 428 000 forint összegű megtakarítás – egy átlagos, 10 járművet üzemeltető cég esetében – majdnem teljes egészében fedezi egy sofőr munkabérét.

Egyesületünk megjelenteti a hirdetést, azonban annak tartalmáért nem vállal felelősséget.