Ma Gedeon, Johanna napja van.

Adó-visszaigénylési űrlapok kereskedelmi gázolajhoz

Ha ezt a menüpontot választotta, Ön már minden bizonnyal végigkísérte az előző ügyintézési vezetőnket.


Tankolásait ezek szerint Ön a kilométeróra állásának és a járművek rendszámainak rendszeres rögzítésével bonyolítja a jogszabály által megkövetelt tankolási bizonylattal, s regisztrálta magát és a kereskedelmi gázolaj jövedékiadó-visszatérítésére jogosult járműveit a vámhatóságnál. Kiválasztotta a már ismert listából », hogy a továbbiakban melyik lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) azon regionális képviselete, ahol a kereskedelmi gázolajjal kapcsolatos ügyeit a jövőben is intézni fogja. Ne felejtse el, hogy ha bármilyen változás állt be a regisztrált adataiban (pl. cégadatok, jármű vétele, eladása, cseréje stb.), azt haladéktalanul jelentenie kell a vámhatóságnak a regisztrációs lap kitöltésével, kiegészítésével.

Ügyeit immáron elektronikusan fogja kezelni, és űrlapjait is így tudja elküldeni; 2019. január 1-jétől a gazdálkodó szervezetek már kizárólag a NAV díjmentes cégkapuján keresztül intézhetik ügyeiket. Használhatja a következő segédleteket:


I. TECHNIKAI SEGÉDLET (nyomtatványkitöltő telepítése)

Ha eddig még nem tette, a számítógépére letöltheti a NAV adóhatóságának honlapjáról a díjmentesen használható Általános Nyomtatványkitöltő Programot (az ÁNYK legfrissebb verzióját) »


II. ŰRLAPOK ÉS ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

A program letöltése után az alábbi linkekre kattintva meg tudja tekinteni az Önnek szükséges formanyomtatványokat (illetve azok kitöltési útmutatóit)! Az űrlapokat megtalálhatja a vámhatóság honlapján » is. Ha a nyomtatványok telepítése is megtörtént, a gépéről megnyitható a már ott látható ÁNYK ikon, s azon keresztül az egyes nyomtatványok:

NAV_J21 Kérelem vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez: ez a nyomtatvány már nem szükséges!

BEV_J02 Bevallás az ellenőrzött energiatermék, az alkoholtermék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék után fizetendő, illetve visszaigényelhető jövedéki adó összegéről, valamint az önellenőrzéssel történő helyesbítéséről »


III. HASZNOS TUDNIVALÓK AZ ŰRLAP KITÖLTÉSÉHEZ

• ne zavarja meg Önt, hogy a nyomtatvány a Bevallás nevet viseli, sem az, hogy alkohol tartalmú italok láthatók a nyomtatványon! Ön ezen igényelheti vissza a beszerzési számlákból telephelyi töltőállomás bizonylataiból kiszámolt és kereskedelmi gázolajként tankolt mennyiségek után visszajáró adómértéket.

• a BEV_J02-es nyomtatvány D) tárgyidőszakban visszaigényelt (levont) jövedéki adó lap d) oszlopában (fajtakód) a 016-os fajtakódot, az e) oszlopában (visszaigénylési kód) az alábbi visszaigénylési kódokat kell használni:

        49 = saját számlás áruszállítás utáni visszaigénylés
        50 = díj ellenében végzett árufuvarozás utáni visszaigénylés
        51 = menetrendszerű személyszállítás utáni visszaigénylés
        52 = nem menetrendszerű személyszállítás utáni visszaigénylés

A kereskedelmi gázolajjal kapcsolatos dokumentumokat 5 évig őrizze meg! Ne felejtse el az idő folyamán életbe lépő cégadat- és járműállomány- változásait bejelentetni!


IV. ADÓ-VISSZAIGÉNYLÉS

Visszatérítés az alábbi terminusok szerint kérhető:

a) évente, legkorábban a tárgyévet követő év január hónapjának 20. napjától, vagy
b) negyedévente, legkorábban a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjától vagy
c) havonta, legkorábban a tárgyhót követő hónap 20. napjától


MKFE-ESZAF SZOFTVER: A BEVALLÁS SEGÍTŐJE

Az MKFE teljes tagjainak továbbfejlesztettük azt a szoftvert, amely évek óta a jövedékiadó-visszaigénylést lényegesen egyszerűbbé teszi. A szoftver hamarosan a most érvényes visszatérítési összegekkel történő bevallásra is alkalmas lesz! Fejlesztés folyamatban. Figyelje honlapunkat!


JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról (3. §, 82. §. 110. §, 113. §)

45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról (75. §)

2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről (202. §)


Útmutatónk tájékoztatási céllal készült. Minden részletre kiterjedő és hivatalos dokumentumként az irányadó jogszabályokat és a NAV hivatalos tájékoztatását kell alapul venni.


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.