Ma Emma napja van.

Stratégiai megállapodást kötött a MOL és az MKFE

Wáberer György, az MKFE elnöke, miniszterelnöki megbízott és Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója 2018. május 8-án látta el kézjegyével azt a stratégiai együttműködési megállapodást, mely szerint a Mol és az MKFE közösen lépnek fel az európai szintű sofőrképzés támogatása, a biztonságos vezetés feltételeinek javítása, a katasztrófavédelmi helyzetekben történő koordináció, a fenntarthatósági stratégia közös alapjainak megfogalmazása területén. A két szervezet között éppen 10 évvel ezelőtt kezdődött az együttműködés a kártyás üzemanyag-értékesítéssel, amelynek eredményképpen már több mint 800 millió liter gázolajat tankoltak az MKFE tagvállalatai a MOL kutaknál, a Magyarországon mindenkor elérhető legkedvezményesebb áron. 




A már meglévő üzemanyag-kártyás szerződés értelmében a Mol a dízel üzemanyag árából adott legjobb értékesítési és szolgáltatási feltételekkel támogatja az MKFE által képviselt 25 ezer kamiont és mintegy 1250 autóbuszt üzemeltető magyar vállalkozások versenyképességét. A MOL az üzemanyag-értékesítésből befolyt összegek egy bizonyos részét az MKFE Önkéntes Segélyező Alapítvány támogatására fordítja.

Wáberer György emlékeztetett arra, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor aláírta a szerződést, és a MOL bizonyos feltételekhez – egy akkor még magasnak tűnő üzemanyag-felhasználáshoz – kötötte a kiemelkedően magas kedvezményt. Az MKFE tagjai érdekében vállalta a kockázatot és az első hónapokban megtérítette a MOL-nak a vállalás és az MKFE-tagok valós gázolaj-vásárlása közötti különbséget azért, hogy a lehető legnagyobb kedvezményt tudja biztosítani tagjainak. Gyakorlatilag néhány hónap alatt az MKFE-tagok olyan nagy számban vették igénybe az új szolgáltatást, hogy a létszám elérte a kívánt szintet, azóta pedig évről évre csak növekszik. Az együttműködés azért volt különösen nagy jelentőségű, mert ettől kezdődően az Egyesület az érdekképviselet mellett komoly gazdasági előnyt is tudott biztosítani a tagjai számára.

Wáberer György felidézett egy másik mérföldkőnek számító eseményt, amelynek szintén a MOL-MKFE együttműködés teremtette meg az alapját. A 2010-es nagy árvíz idején Felsőzsolcán került sor arra a közös szervezésű fórumra, amelyen a MOL és az MKFE összefogásra szólította fel a legnagyobb fuvarozó vállalkozásokat. Arra ösztönözték őket, hogy a kedvezményes árak mellett hozzák haza tankolásaikat, a kormányt pedig arra kérték, hogy a költségvetésbe befolyó magasabb jövedéki adók egy részéből támogassák az árvízkárosultakat. Ekkor vetette fel a MOL és az MKFE, hogy vezessék be a kereskedelmi gázolaj fogalmát Magyarországon, amit az EU lehetővé tett. A kezdeményezés, hogy a belföldi fuvarozók visszatérítést kaphassanak az itthon megvásárolt üzemanyag árából, nyitott fülekre talált a kormányzat részéről. Az MKFE elnöke azt is hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel az MKFE elérte, hogy azóta a magyarországi kereskedelmi gázolaj ára mindig az EU többi tagállamában elérhető első három legalacsonyabb ár között van. Ez egyértelműen a magyar fuvarozók versenyképességét javítja.

Fasimon Sándor azt emelte ki, hogy a gazdaság legnagyobb szereplői, akik között a fentiek miatt is helye van mind az MKFE-nek, mind pedig a MOL-nak, együttesen sokat tudnak tenni a fuvarozó szakma versenyképességének előremozdításáért. Óriás lehetőségként említette, hogy az együttműködés által nemcsak a nagyvállalkozások jutnak hozzá a legnagyobb kedvezményhez, hanem a kis- és középvállalkozások is, korlátozások nélkül. A kkv-k versenyképességének javítása pedig nem lenne megvalósítható ilyen mértékben, ha nem született volna meg az összefogás.

A MOL Magyarország ügyvezető igazgatója szerint egy közös, hosszú távú stratégia jövőjét vetíti elő a most aláírt dokumentum. A közös felelősségvállalás azt a célt is szolgálja, hogy javítsák a sofőrök munkakörülményeit, kivegyék részüket a sofőrképzésből, illetve bizonyos támogatást nyújtsanak a szakma szereplőinek, ezzel emelve a fuvarozói pálya megbecsülését.

A megállapodás értelmében regionális szintre is kiterjesztik együttműködésüket a többi között az ÁFA visszatérítés, az engedményes konstrukció régiós országokra való kiterjesztése és a kártyaelfogadási lehetőségek körének bővítése kérdéseiben. Ezzel stratégiai összefogással a MOL és az MKFE jelentősen hozzájárul Magyarország versenyképességének, ezen belül a fuvarozói ágazat sikerének növeléséhez.


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.