Sofőrbarát lett az új tevékenységigazoló lap

2011. május 12. csütörtök, 16:51

 

Magyarország — számos uniós országgal egyetemben — bevezette nemzeti jogrendjébe az új tevékenységigazoló lapot. Mint már szóltunk róla, az EU 2009 decemberében határozatot » hozott a „szabadságos nyomtatvány” néven közismert tevékenységigazoló lap tartalmának módosításáról (a változtatást azonban az egyes tagállamoknak nem tette kötelezővé).

 

Magyarországon a rendeletmódosítás » március 8-tól hatályos. A formanyomtatvány lényegében alig módosult, de ugyanakkor sofőrbarátabb is lett: a változás mibenléte, hogy az űrlapon „x”-szel megjelölhető, már megszokott elfoglaltságokon túl (betegszabadság, éves szabadság, nem tachográfos jármű vezetése) újabb három tevékenység feltüntetésére van lehetőség:


• szabadságon volt vagy pihenőidejét töltötte
• a járművezetésen kívüli egyéb tevékenységet végzett
• készenlétben rendelkezésre állt


Az újfajta űrlap kezelésében még nem alakult ki egységes európai gyakorlat, azonban az EU hivatalos honlapján » a különféle nyelvi változatokon letölthető eddigi űrlapok helyére már az újat tették fel, így az mkfe.hu-ra régebben átemelt linkek helyén is a megújult nyomtatványok tölthetők le (ld. alább). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy immáron mind a nemzetközi, mind a belföldi fuvarfeladatot végzők az új változatot használják, mert több országból hatósági figyelmeztetésről és bírságolásról szereztünk tudomást, s e naptól hazánkban is megszűnt a régi űrlap! Itt megnyitható a fent említett magyar jogszabály (a 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet szövege.


LETÖLTHETŐ (ÚJ) TEVÉKENYSÉGIGAZOLÓ LAP MAGYARUL ÉS 21 IDEGEN NYELVEN


A formanyomtatványok mindig elérhetők a honlapunk nyitóoldalán. Megnyitás után a számítógépen kitölthetők, majd nyomtathatók. (A hatóság a kézzel töltött űrlapot nem fogadja el.) Hogyan használjuk a tevékenységigazoló lapot? Hasznos tanácsok, tudnivalók itt »