Ausztriai minimálbérek változása – 2018

2018. február 06. kedd, 16:12

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy 2018. január 1-vel változott (emelkedett) a gépjárművezetők bérezése Ausztriában. A módosítás hatással van mind az árufuvarozásban, mind a személyszállításban érintett gépjárművezetők bérezésére.


Ausztria 2017. óta alkalmazza a kiküldetési irányelv szabályait, ennek következményeként azon gépjárművezetőket, akik az ország területén végeznek loco vagy kabotázs fuvarműveletet, be kell jelenteni az osztrák szociális minisztérium online felületén kitölthető ZKO3-T nyomtatvánnyal. A bejelentési kötelezettség a tranzit fuvarok esetében nem áll fenn. Az említett nyomtatvány kitöltésekor szükséges többek között megadni a gépjárművezető bérezésére vonatkozó adatokat.

Az osztrák szociális minisztérium tájékoztatása szerint 2018. január 1-vel módosult az árufuvarozási ágazatban dolgozó munkavállalókra vonatkozó, valamint a magánbusz-társaságok alkalmazottainak kollektív szerződése. (A hivatkozások az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara (WKO) honlapján, német nyelven elérhető, 2018-ban hatályos ágazati kollektív szerződésekre mutatnak.)

Felhíjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a kollektív szerződések módosítása révén emelkedett az ágazatban dolgozó munkavállalók tekintetében alkalmazandó minimális órabér összege.

 

A 2018. január 1-től alkalmazandó bérekről az alábbi táblázatokban tájékozódhatnak.

Az áruszállítási ágazatra vonatkozó minimálbérek: ITT

A magán autóbuszüzemek alkalmazottaira vonatkozó minimálbérek: ITT

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a korábban megtett bejelentések utólagos módosítására van lehetőség, így nem szükséges minden esetben új bejelentést készíteni. A módosítást ezen a honlapon keresztül lehet megtenni, akár magyar nyelven is, amihez szükséges a korábbi bejelentés szám, valamint cégnév, e-mail cím.

 

MKFE Kommunikáció