Ausztria: tiroli téli közlekedési korlátozások - FRISSÍTVE 2019. 01. 11.

2019. január 10. csütörtök, 16:46
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy az Osztrák Szövetségi Közlekedési, Innovációs és Technológiai miniszter rendeletének módosítása értelmében az A12, A13 autópályán téli kiegészítő közlekedési korlátozások lépnek érvénybe a 7,5 t feletti járművekre. FRISSÍTÉS: Az IRU-tól kapott tájékoztatás szerint ez az általános hétvégi közlekedési korlátozás időbeli kiterjesztését jelenti az érintett tiroli autópályákon.

Az A12 és A13 autópályán január 5-től március 16-ig, szombatonként 07:00 órától 15:00 óráig, az Olaszországba, Németországba, vagy a két országon át elérhető úti célba tartó 7,5 t feletti gépjármű közlekedése tilos.

A 7,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű nehézgépjárművek forgalmi tilalma nem érvényes:

- hús és vágóállat szállítására;
- romlandó élelmiszer (de nem mélyfagyasztott): friss gyümölcsök és friss zöldségek, friss tej és friss tejtermékek, friss hús és friss hús termékek, friss hal és friss halászati termékek, élő hal, tojás, friss gomba, friss péksütemények és friss cukrászsütemények és péksütemények, friss (fűszer)növények, mint vágott vagy cserepes növény és készen fogyasztható élelmiszer-készítmény, valamint a fentiekkel kapcsolatos üres szállítások
CMR szükséges a fentiek igazolására, melyet ellenőrzéskor be kell mutatni. A fenti áruk jellegét és mennyiségét egyértelműen dokumentálni kell a fuvarfeladat elején, és a szállítás alatt. A tilalom alóli felmentés kizárólag abban az esetben érvényes, ha romlandó árukat (a fenti lista szerint) szállítanak. A mélyhűtött és az egy hónap szavatossági időnél hosszabb lejáratú árukra nem vonatkozik a felmentés.

Továbbá:

- ital kiránduló övezetbe történő szállítására;
- postai küldemények, valamint kiadványok;
- hűtőberendezések sürgős javítására igyekvő járművekre;
- üzemanyagtöltő-állomások ellátása;
- katasztrófa esetén segélyt szállító járművekre, baleseti helyszínre igyekvő járművekre;
- meghibásodott járművek kiszolgálására végzett szállításokra (vontatás esetén a legközelebbi kijáratnál kötelező elhagyni az autópályát);
- közútfenntartást végző, közbiztonságot fenntartó járművekre;
- helyi áruszállítás a repülőtérről vagy a repülőtérre;
- kombinált fuvarozással szállított áru a feladótól a legközelebbi lerakóig, vagy a lerakótól a címzettig, amennyiben a járművet vasúton szállítják (illetve vízi úton).

A jogszabály szövege ITT>> érhető el (német nyelven)


FRISSÍTÉS (2019. 01. 11)

Az IRU tájékoztatása szerint a az A12, A13 autópályára az általános hétvégi közlekedési korlátozásokat terjesztették ki, így a fenti útszakaszokon a következőképpen alakul a hétvégi tilalom 2019. január 5-től március 16-ig:

Szombaton 07.00 órától 24.00 óráig
Vasárnap 00.00 órától 22.00 óráig
Ünnepnapokon 00.00 órától 22.00 óráig

 

A tiroli közlekedési rend pontos alkalmazására vonatkozó kérdéseinkkel (pl. magyar honosságú jármű szállít árut Magyarországról (vagy más országból) Tirolba, de nem a fent felsorolt kivételek valamelyikéről van szó, akkor él-e a tilalom?) megkerestük osztrák partnerünket, a frissített információkról hírlevélben fogjuk tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ausztriai általános hétvégi és ünnepnapi korlátozás (kivéve Tirolt) az alábbi időszakban van érvényben:

szombaton 15.00 órától 24.00 óráig

vasárnap 00.00 órától 22.00 óráig

ünnepnapokon 00.00 órától 22.00 óráig


MKFE kommunikáció