Ma Hajnalka napja van.

Szlovénia: 90 óra az autópálya melletti parkolókban maximálisan eltölthető idő, a parkolás kezdetét rögzíteni kell

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az új szlovén törvény előírja, hogy az autópálya parkolóiban megkezdett pihenőidő kezdetét a gépjárművezetőknek le kell jegyezniük. A szlovén hatóságok megerősítették, hogy a parkolókban eltölthető maximális idő egyhuzamban 90 óra lehet.


Az ellenőrzés érdekében a parkolás kezdő időpontjának dokumentálását várják el a gépművezetőktől, ezért azt javasoljuk tagjainknak, hogy az érintett gépjárművezetők figyelmét hívják fel arra, hogy a menetlevélen vagy fuvarlevélen a parkolóban történő megállás és elindulás pontos időpontját (nap, hónap, óra, perc) tüntessék fel, és írják ki a szélvédő belsejére kihelyezett papírra jól látható módon, hogy egyértelműen látszódjék a parkolás kezdetének időpontja és dátuma.


A rendelkezés az autópálya-menti pihenőkben és parkolókban egyúttal teljesen megtiltja a leakasztott pótkocsik és félpótkocsik parkoltatását.


A jogszabály csak szlovén nyelven érhető el a következő linken » .


A feljegyzés hiánya azonnali 1000 eurós bírságot von maga után a gépjárművezető részére, újabb 4000 eurós bírságot a vállalkozásnak, ami 8 napon belüli fizetés esetén a felére csökken.


A Bizottság álláspontja szerint ilyen formában ez a korlátozás önmagában nem ellentétes az EU szabályaival, és nem terveznek kötelezettségszegési eljárást kezdeményezni a tagország ellen.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.