EU-csúcs – az új, rugalmas Brexit-határidő: 2019. október 31.

2019. április 12. péntek, 09:16

Rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők április 10-i, szerdai csúcstalálkozóján. A csütörtök hajnalban lezárult egyeztetés végén Theresa May brit kormányfő elfogadta az EU vezetőinek javaslatát, ugyanakkor jelezte, hogy az Egyesült Királyság május 31-ig el kívánja hagyni az EU-t. A brit kormányfő ezt azzal indokolta, hogy országa már nem szeretné megtartani az EU-s parlamenti választásokat.

„Britanniának megállapodásra kell jutnia a kiválási megállapodás elfogadásáról, és amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az Európai Uniót” - jelentette ki Theresa May  a rendkívüli EU-csúcsot követően tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a következő időszakban mindent megtesznek annak érdekében, hogy akár már május 22-én, de rendezett formában elhagyhassák az Uniót, annak ellenére, hogy az EU vezetői október 31-ig adtak erre haladékot.

Az EU csúcson született megállapodás szerint, ha az október 31-ig tartó időszakban mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő, de a londoni törvényhozás által ez idáig minden alkalommal elutasított kilépési szerződést, akkor a ratifikálást követő hónap első napján automatikusan megszűnik a brit tagság. Az Unió ugyanakkor felhívta Theresa May figyelmét arra is, hogy ha a szigetország május 22-ig nem hagyja jóvá a megállapodást, és tagja az EU-nak, akkor kötelező részt vennie az európai parlamenti választásokon, ellenkező esetben június 1-jén megállapodás nélkül kiesik az Európai Unióból.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést lezáró sajtótájékoztatón arra kérte a briteket, hogy ne vesztegessék tovább az időt, a döntés mostantól a szigetország kezében van. Tusk kiemelte, hogy a britek ratifikálhatják a szerződést, de arra is van lehetőség, hogy újragondolják a Brexit-stratégiájukat, és akár vissza is vonhatják a kilépési szándékot.

(Forrás: MTI)

MKFE kommunikáció