Ma Gedeon, Johanna napja van.

Válaszol a minisztérium: 2012-es adóváltozások fuvarozóknak

Elértük, amit elérhettünk...


Egyesületünk — a 2012-es adójogszabályok előkészítését látva — az elmúlt időszakban igyekezett a jogalkotókkal folytatott párbeszéd során mindent megtenni azért, hogy a hazai fuvarozókra minél kevesebb új költségelem rakódjon, s a vállalkozások versenyképessége megmaradjon. A napokban érkeztek meg dr. Balog Ádámtól, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkárától azok a hivatalos levelek, melyek az adózásra vonatkozó kezdeményezéseinkre válaszként szolgálnak. Az eredmények — e levelek alapján — így foglalhatók össze:


••• Jövedéki adó visszaigénylés: "... a kereskedelmi gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés 2012. január 1-jétől alkalmazandó mértékét (a Kormány és az Országgyűlés, a szerk.) a lehető legmagasabb mértékben állapította meg. ... 2012. január 1-jétől a kereskedelmi gázolaj után literenként 17 Ft-ot lehet visszaigényelni."


••• Külföldi járművek adóztatása, kombinált fuvarozás adókedvezménye: "(az adótörvény, a szerk.) ... nem módosítja a külföldi tehergépjárművek adóztatására vonatkozó, illetve a belföldi tehergépjárművek által a kombinált árufuvarozás kapcsán érvényesíthető adókedvezményi szabályozást..."


••• Illetéktörvény: "... a gépjárművek vagyonszerzési illeték-kötelezettségét (az új Illetéktörvény, a szerk.) úgy módosítja, hogy a gépjárművek vagyonszerzési illeték-kötelezettségét a ... — kilowattban kifejezett — teljesítménye és gyártási éve alapul vételével határozza meg. ... A 120 kilowattnál nagyobb teljesítményű autóbuszok, tehergépkocsik és vontatók esetében a fizetendő illeték a 120 kilowatt teljesítményű személygépkocsikra irányadó szabályoknak megfelelően alakul. ... Általánosságban elmondható, hogy a közúti fuvarozási szektorban megtalálható, magas teljesítményű gépjárművek esetében — a mai cm3 alapú illetékszámításhoz képest — sok esetben tehercsökkenés következik be (az átírási illeték felső határa gyakorlatilag 102 ezer Ft, a szerk.).

... a gépjármű polgári jogi és illetékjogi szempontból ingó vagyontárgynak minősül, így az "illetékeztetés" vonatkozásában nincs jelentősége annak, hogy a vagyonszerző azt "termelőeszközként" hasznosítja-e vagy sem ... , ezért a közúti árutovábbítási engedéllyel, illetve a közúti személyszállítási engedéllyel rendelkező járművek vonatkozásában "az illeték eltörlésére" tett javaslatát nem tartom támogathatónak."


••• Baleseti adó: "... a (Neta tv.) egy új II. fejezettel ... a baleseti adó szabályaival egészül ki 2012. január 1-jétől. ... Az adó mértéke az adóalap 30 %-a, de ... naponta legfeljebb 83 Ft/gépjármű ... az éves adó összege ... nem lehet több gépjárművenként 30.295 forintnál ... A fenti megoldás ... összecseng a levelében javasoltakkal.

... az uniós jog diszkriminációt tiltó szabályozására tekintettel teljességgel elfogadhatatlan (hogy a nemzetközi forgalomban részt vevő haszongépjármű kevesebb adót fizessen, a szerk.)"

 Karmos Gábor

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.