Bővül a német díjköteles útvonalak hálózata

2018. június 01. péntek, 10:16

Németországban 2018. július 1-től az útdíjköteles járművek útdíjfizetési kötelezettségét kiterjesztik a főútvonalakra is.

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjaink, hogy Németországban 2018. július 1-től az útdíjköteles járművek útdíjfizetési kötelezettségét kiterjesztik a főútvonalakra is. A törvénymódosítás elsődleges célja, hogy az útdíjbevételekből finanszírozzák a közúthálózati infrastruktúra fenntartását, illetve bővítését. Jelenleg mintegy 15 000 kilométernyi autópálya szakaszon, illetve szövetségi főútvonalon kell útdíjat fizetni, amely 2018. júliusától mintegy 40 000 kilométer szövetségi főútvonallal bővül.
Új rendszer

A Toll Collect folyamatos fejlesztéseket végez, így ennek következtében jövő évben új, központosított rendszer kezdi meg működését, amelynek köszönhetően már nem a fedélzeti egység (OBU) kalkulálja a fizetendő összeget a megtett kilométerek után, hanem egy központi rendszerben végzik el a számítást a fedélzeti egység által beküldött útvonaladatok alapján. Rövid időn belül a fedélzeti egységeket automatikusan átállítják, hogy megfeleljenek az új rendszer követelményeinek.


Fedélzeti egységgel rendelkező ügyfelek

Fontos megjegyezni, hogy azoknak a felhasználóknak, akik jelenleg is beépített fedélzeti egységgel rendelkeznek, semmi teendőjük nincs az OBU-val, nem kell szervizbe vinniük a gépjárművet.

Júliustól annyi fog változni, hogy mozgásban lévő gépjármű esetén az OBU LCD kijelzőjén a tengelyszám, „DE” – Németország országkódja és a regisztrált gépjármű megengedett legnagyobb össztömege fog megjelenni. Emellett fontos változás, hogy a jelenleg bizonyos útszakaszok megtétele után hallható hangjelzés, illetve az adott szakaszra kalkulált útdíj visszajelzése megszűnik.

A fedélzeti egységen található zöld LED továbbra is az OBU működéséről ad tájékoztatást a gépjárművezetőnek.

További hasznos információkat találnak IDE KATTINTVA>>, továbbá a Toll Collect ügyfélszolgálatán az alábbi külföldről hívható telefonszámon: 008000 22 22 628


Fedélzeti egységgel nem rendelkező ügyfelek

A fedélzeti egységgel nem rendelkező ügyfeleknek a Toll Collect egy új alkalmazást tesz elérhetővé, amelyet tableten, okostelefonon lehet használni (Andorid, iOS, Windows Phone), illetve egyszerűsíti az online felületen történő bejelentést. Ezen kívül 1 100 darab új terminált helyeznek el, elsősorban a határszakaszokon, nagyobb benzinkutakon, kamionparkolókban, amelyekkel párhuzamosan a régi terminálokat fokozatosan megszüntetik.


Új szolgáltatások

Egy új szolgáltatás is megjelenik, amely elsősorban a nem regisztrált ügyfeleknek nyújt segítséget. Egy felhasználói fiók létrehozásával a járműveket regisztrálni lehet, így a későbbiekben nem kell begépelni a rendszámokat, tehergépjármű adatokat, és a rendszer arra is alkalmas lesz, hogy a leggyakrabban használt útvonalakt tárolja.

Ezen túl egy újabb fizetési mód is elérhetővé válik a„paysafecard” alkalmazásával. Ezek pénzzel előre feltöltött kártyák, amelyeket készpénzért lehet megvásárolni benzinkutakon, postahivatalokban, trafikokban, majd felhasználhatók az online fizetésnél.  A rendszer 800 darab új termináljánál pedig továbbra is lehet majd készpénzzel fizetni.

 

MKFE kommunikáció