Ma Gedeon, Johanna napja van.

2010-től módosul az üzemanyagnorma-rendelet!

A Magyar Közlöny 2009. évi 152. számában jelent meg a Kormány 244/2009. (X.29.) Korm. rendelete a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV.1.) Korm. rendelet módosításáról.


Felhívjuk Tagjaink figyelmét arra, hogy a jogszabályról, valamint az SZJA törvény és a normarendelet összefüggéseiről az AutóKözlekedés soron következő (decemberi) számában részletes értelmező anyagot olvashatnak!


Természetesen valamennyiüknek a teljes jogszabály alapos tanulmányozását javasoljuk, az alábbiakban az általunk leglényegesebb változásokra hívjuk fel figyelmüket:


» a rendelet egy új, 5. § -al egészül ki, mely az útnyilvántartás tankolási adatokkal való kiegészítését írja elő;
» 2010-től a tehergépkocsikat megbontják aszerint, hogy 2002. előtt vagy azt követően gyártották. A 2002. előtt gyártottaknál maradt a fogyasztási alapnorma meghatározását szolgáló régi képlet, a 2002. után gyártottak esetében a képletekben csökkentették a motorteljesítményhez rendelt szorzókat. A nyergesvontatóknál a képlet nem változott;
» az autóbuszoknál változtak a képletekben mind a járműtömeghez, mind pedig a motorteljesítményhez rendelt szorzók;
» a városi forgalom korrekciós szorzója hidraulikus sebességváltóval szerelt közforgalmú autóbusz esetében Budapesten és a megyeszékhelyeken 45 százalékra csökkent;
» a légkondicionáló berendezés címén az 5 százalékos korrekciós szorzó három helyett négy hónapig, május 1-je és szeptember 1-je között lesz alkalmazható;
» talán a legtöbb MKFE-tagot érintő módosítás, hogy a pótkocsivontatás pótléka 100 kilométerenként és vontatmánytonnánként január 1-jétől a jelenleg alkalmazható 0,9 literről 0,7 literre csökken!


Érdekesség, hogy e rendeletben jelentették meg (a korábbi hiány korrigálásaként) a közlekedési szakemberek teljes és pontos fogalom-meghatározását is (a rendelet e része már hatályba is lépett).


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.