Kereskedelmi gázolaj: melyik nyomtatványt használjam?

2012. február 17. péntek, 13:14
Több fuvarozó is jelezte, hogy a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél a bevallás űrlapját visszadobta a vámhatóság elektronikus rendszere azzal a hibaüzenettel: „Ön nem megfelelő nyomtatványt töltött ki”. Sajnos azonban — mint az informatika világában megszokhattuk — már megint a gépnek van igaza...

Sokak figyelmét elkerülte ugyanis: 2011 végén változott a bevallás (visszaigénylés) VPOP_J02 jelzetű nyomtatványa, mely immáron a BEV_J02 új nevet viseli, és néhány eltérés is van benne az addig megszokotthoz képest — írtuk korábban az mkfe.hu-n. (Azért láttuk célszerűnek  honlapunkon meghagyni a régebbi bevallási nyomtatvány szemléletes kitöltési útmutatóját, mert több szempontból is támasz, eligazodás, hasznos áttekintés lehet a jövedéki adóforintokat visszaigénylő fuvarozóknak.)


Az új, BEV_J02-es nyomtatvány kitöltéséhez pedig már az ESZAF nevet viselő szoftvert ajánljuk, melyet teljes és társult tagjaink díjmentesen letölthetnek internetes portálunkról, s mellyel könnyedén fel tudják dolgozni főként MOL-os számláikat. A bevallási nyomtatvány tehát elkészíthető a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) elektronikus ívén is, de...S ha már e témáról szólunk, egyúttal emlékeztetjük a kedves fuvarozókat, hogy 2012. január végén változott az adóhatóság honlapján elérhető nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) elérési útvonala is. Ne a böngészőjében eltárolt „kedvencek” közül próbálja tehát elérni a programot, hanem innen töltse le a legfrissebb, 2.41.0 verziót! »


Hasznos linkjeink:

Kereskedelmi gázolaj: kinek jár, és hogy megy a visszaigénylés ? »

MKFE-tagoknak ingyenes szoftver kereskedelmi gázolaj számításához (ÚJ!) »

Kereskedelmi gázolaj: gyakori kérdések, hasznos válaszok »

A fogyasztási norma számítása — 60/1992-es rendelet »