Ma Gedeon, Johanna napja van.

Ellenőrzik-e a rendőrök az elsősegélynyújtó felszerelést?

Április utolsó heteiben autós és kamionos körökben felröppent a hír, mely szerint a rendőrség mostanában úgymond „túlzásba viszi” az elsősegély-doboz lejárati dátumának vizsgálatát, s indokolatlanul magas bírságokat ró ki emiatt. Vajon tényleg így van-e, vagy csak internetes fórumozók riogatásáról van szó?

Mielőtt a fenti kérdésre válasz keresnénk, fontos előrebocsátani: az elsősegélynyújtó felszerelés a gépjárművek jogszabályban előírt, életmentő tartozéka. A meghatározott tartalommal csomagolt, érvényes szavatosságú dobozt a vezető köteles a járművön tartani. Ezt a hatóság munkatársai ellenőrizhetik, illetve annak hiányosságai miatt bírságot róhatnak ki. Az új szabálysértési törvény szerint ez 5-től 50 ezer forintig terjedő pénzbírság lehet.


A témával kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság április 25-én közleményt adott ki, melyben arról tájékoztat: az azt megelőző egy hétben országszerte több ezer rendőri intézkedés történt, melyek közül 80 esetben szabtak ki helyszíni bírságot az elsősegély-doboz különféle hiányosságai (így a szavatosság lejárta) miatt. A bírság összege jellemzően a minimálisan kiróható 5 ezer forint volt.


Közleményében az ORFK Szóvivői Iroda a mentőláda-razziát az Interneten terjedő téves és alaptalan híresztelésnek nevezi, s hangsúlyozza, hogy a rendőrök semmilyen ilyen jellegű felsőbb utasítást nem kaptak, azonban az intézkedő egyenruhás saját hatáskörében természetesen dönthet arról, hogy megvizsgálja-e az elsősegély-felszerelést.


Bárkinek legyen is igaza, bölcs dolog megnézni, mit mond a jogszabály. A mentődobozról a 6/1990-es KÖHÉM-rendelet szól, mely részletezi annak tartalmát is:


106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:
(...)

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén [ez a B típusúnak nevezett csomag; megj. a szerk.]:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m) 4 db
bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db
bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db
bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db
be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db
bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
bg) fóliakesztyű: 1 pár
bh) háromszögletű kendő 2 db
bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db
bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
br) tartalomjegyzék: 1 db

c) a nem kizárólag menetrendszerinti járatban közlekedő autóbusz, valamint egyéb olyan jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, továbbá a tűzoltó jármű esetében a b) pontban meghatározott mennyiség négyszerese.

Az ag), illetve bm) pontokban meghatározott polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés — a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül — helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatók.

(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.


A rendőrség közleménye »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.