Ma Konrád, Tivadar napja van.

Kamionkartell: három jogi partnert ajánl az MKFE a kartell ügy kártérítési jogi képviseletére

Az elmúlt hónapokban az MKFE megvizsgálta a kamionkartell ügy hátterét, felmérte az Egyesület tagjainak érintettségét, valamint magyar és nemzetközi jogi szakértők bevonásával feltárta az esetleges kártérítési igények érvényesítésével kapcsolatos főbb jogi lehetőségeket. Ennek eredményeként a kartell ügyek alapján követelhető kártérítések képviseletére három lehetséges jogi partnert ajánlunk tagjaink figyelmébe.

Az MKFE az elmúlt hónapokban több magyar és külföldi perlést finanszírozó, illetve ügyvédi irodával egyeztetett a kamionkartell kérdéséről. Ennek eredményeként három – egy magyar, egy német és egy holland – társaság/ügyvédi iroda szolgáltatását tudjuk ajánlani tagjainknak.


A HÁROM PERES ELJÁRÁSBAN KÉPVISELETET VÁLLALÓ TÁRSASÁG/ÜGYVÉDI IRODA

A három perlést vállaló társaság három különböző ország perlési és szerződési konstrukcióját képviseli. Mivel az ügyben szolgáltatást kínáló társaságok mindegyike sikeres projekteket kíván megvalósítani, az MKFE a tagjaink számára ajánlott partnerek kiválasztáskor elsősorban olyan szempontok figyelembevételével döntött, amelyek leegyszerűsítik, felgyorsítják az együttműködést a magyar vállalkozások és a perlést vállaló ügyvédi irodák/társaságok között. Ilyen szempont volt például a magyar nyelvű kommunikáció lehetősége. A mellékletekben szereplő dokumentumok között megtalálhatók az egyes társaságokra vonatkozó alapinformációk, továbbá egy összehasonlító táblázat, amelynek alapján tagjaink kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb partnert.

Hangsúlyozzuk, hogy lehetőségük van azon tagjainknak is jelentkezniük a perlést vállaló ügyvédi irodáknál/társaságoknál, akik korábban nem töltötték ki a kamionkartellel kapcsolatos MKFE-kérdőívet.


ELÉVÜLÉSI IDŐ

Az elévülési idővel kapcsolatban felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét a következőkre:

Versenyjogi ügyekben a magyar jogszabályok szerint az elévülési idő egy év, amelynek figyelembe vételével az Önök követelései 2017. július 19-ével elévülhetnek. Ezért javasoljuk Önöknek, hogy amennyiben kárigényt kívánnak érvényesíteni, jelentkezésüket mihamarabb, de legkésőbb 2017. június 9-éig szíveskedjenek eljuttatni nemcsak a magyar, hanem az Önök által választott ügyvédi iroda/társaság bármelyike részére! Javasoljuk ezt követően úgyszintén gyors intézkedés megtételét a szerződések aláírása és az irodák által megjelölt dokumentumok megküldése vonatkozásában is.

Tudomásunk szerint a nyugat-európai országokban általában hosszabb elévülési idő áll rendelkezésre a kártérítési igények érvényesítésére.

Az elévülési időt illetően a német bíróságok nagy valószínűséggel a német jog szabályait fogják alkalmazni, tekintet nélkül a vevő székhelyére. Így a német ügyvédi iroda szerint a későbbre tervezett (2017. év közepi, végi) perindítás esetén sem fenyeget majd az elévülés veszélye.

A holland iroda azt javasolja, hogy csak azok jelentkezzenek a holland perlési lehetőségre, akik nem magyarországi eladótól vásárolták a kamionokat, és/vagy a kamionokat nem Magyarországra szállították (beleértve a Magyarország területén kívüli gyárban összegyűjtött kamionokat). A keresetet 2017 szeptemberében vagy októberében tervezik benyújtani. Azokra, akik a kamionokat Magyarországon rendelték meg, és Magyarországon adták át azokat, a magyar jog elévülési szabályai vonatkoznak a holland jog alapján, így a magyar vevők vonatkozásában fennáll az elévülés kockázata.


JELENTKEZÉS

Kérjük, hogy az Önnek megfelelő iroda kiválasztását követően jelentkezését közvetlenül juttassa el részükre. Tájékoztatjuk, hogy a továbbiakban az MKFE-nek sajnos nincsen jogi lehetősége az Ön egyedi igényérvényesítésében történő közreműködésre.


TITOKTARTÁS

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy az MKFE weboldalán védett tartalomként elérhető, kizárólag a tagok számára letölthető dokumentumokat, illetve a később megkötött szerződéseket a jogi partnerek titoktartási kérelmét figyelembe véve, valamint saját ügyeik sikere érdekében kezeljék bizalmasan, azt mások számára ne tegyék elérhetővé!


DOKUMENTUMOK - kizárólag MKFE-tagok részére

ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK)

MAGYAR ÜGYVÉDI IRODA
MAGYAR ÜGYVÉDI IRODA MEMORANDUM

HOLLAND ÜGYVÉDI IRODA
HOLLAND ÜGYVÉDI IRODA-GYIK

NÉMET ÜGYVÉDI IRODA WEBOLDALA (magyar fordítás)


MKFE jogi osztály

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.