Ma Hajnalka napja van.

Kormányhatározat a magyar-ukrán határtérség közlekedési infrastrukturális fejlesztéseiről

Korábbi hírlevelünkből tájékozódhattak arról, hogy Somogyi Gábor levélben fordult Szabó Károlyhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vámszakmai Szakfőigazgatójához, és Balázs Lászlóhoz, Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának főosztályvezetőjéhez, és kezdeményezte a várakozási idők csökkentését a romániai és az ukrajnai határszakaszokon. Tagjaink tájékoztatása szerint ugyanis az elmúlt időszakban akár a 24 órát is elérheti a várakozási idő a román és ukrán határszakaszokon.


Somogyi Gábor arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy az utóbbi időben kialakult helyzet meglehetősen hátrányosan érinti a magyar fuvarozókat, és a várakozási idők csökkentését célzó intézkedéseket szorgalmazta.

Bizakodásra ad okot a 2017. december 29-én közzétett kormányhatározat [2130/2017. (XII. 29.)], amely a magyar–ukrán határtérség közlekedési infrastrukturális fejlesztéseiről intézkedik.

A Kormány egyetért a magyar–ukrán határtérség közlekedési összeköttetéseinek átfogó fejlesztéseivel és kezdeményezi az M34-es és az M3-as gyorsforgalmi út ütemezett megvalósítását Ukrajna irányába. A határozat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, valamint a külgazdasági és külügyminisztert, hogy folytasson tárgyalásokat az ukrán féllel az M34 és az M3 gyorsforgalmi utak ukrán oldali csatlakozásáról, valamint a meglévő záhonyi közúti Tisza-híd mellett új közúti Tisza-híd (M34) előkészítésére és megvalósítására vonatkozóan. A 17 pontból álló határozat további intézkedések mellett tartalmazza azt is, hogy kezdődjenek tárgyalások az ukrán féllel a Beregsuránys-Asztély határátkelőhelynél lévő kamionterminál bővítése, illetve ukrán oldali munkálatainak európai uniós forrásból történő befejezése érdekében. A gyorsabb határátlépés szempontjából nagy jelentősége lenne a Nagyhódos–Nagypalád közötti új határátkelőhely ideiglenes megnyitásának, amelynek előmozdításáról szintén rendelkezik a határozat.

A 2130/2017. (XII. 29.) számú kormányhatározatot teljes terjedelmében itt olvashatják:
2130/2017. (XII. 29.) számú kormányhatározat 


MKFE kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.