Ma Hajnalka napja van.

Külföldiek fizetik a magyar útdíj közel felét

A magyar utak használati díjának közel felét (47%) külföldiek fizették meg – jelentette be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) az idei év első felének értékelésekor. 2018 első hat hónapjában e-útdíjból bruttó 116 milliárd forint folyt be, ez 7 százalékkal haladta meg a tavaly első félévben mért adatot.


A HU-GO idén lett öt éves, és minden téren emelkedő számokat könyvelhet el a rendszer. Az úthasználók 89 százaléka fedélzeti egység (OBU) alkalmazásával, fennmaradó részük viszonylati jegyek vásárlásán keresztül fizetett útdíjat. A megszolgált útdíjat növekvő arányban (52%) külföldiek vallották be. Az általuk fizetett e-útdíjból továbbra is a román teherjárművek képviselték a legmagasabb arányt (40%). A rangsor második helyén változatlanul Lengyelország (13%), a harmadikon Bulgária (9%) áll. Nőtt a 3,5 tonnánál nagyobb, regisztrált járművek száma is: a 2017 júniusában nyilvántartott 295 ezerről 354 ezerre.

E-matricából az autósok 7,2 millió darabot vásároltak az első félévben. Valamennyi matricatípus népszerűsége nőtt, az éves és a megyei jogosultságoké a leginkább. Előbbiből június végéig mintegy 16, utóbbiból 12 százalékkal vásároltak többet. A külföldiek meghatározó arányban (35%) vették ki a részüket a matricás vásárlásokból, ami várhatóan augusztus végégig tovább nő majd a szabadságukra utazó autósok jóvoltából.

 

MKFE kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.