TSM-rendszer: tagjaink körültekintő felkészülését és visszajelzését kérjük

2018. szeptember 28. péntek, 15:41

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a TSM-rendszer június 1-i élesítése után tapasztalt „csend” után az utóbbi napokban több tagi visszajelzés érkezett az Egyesülethez a TSM-rendszer által kiszabott bírságok kapcsán. Az esetek döntő többségében össztömeg túlsúlyt állapított meg a rendszer, viszont vannak esetek, ahol a megengedett tengely, tengelycsoport-terhelés túllépése miatt küldték a bírságot.

Az MKFE a Mosóczi Lászlóval és Érsek Istvánnal korábban folytatott tárgyalások értelmében újabb egyeztetéseket kezdeményez a TSM-rendszer működésével kapcsolatban, ugyanakkor a bírságok elkerülése érdekében ismét felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét a körültekintő fuvar előkészítésre, és a rakodási rend betartására!

A beérkezett határozatok elemzése alapján különösen fontos, hogy a gépkocsivezetők a rakodás során kiemel figyelmet fordítsanak a rakomány egyenletes elosztására!
Előfordulhat ugyanis az, hogy a jármű össztömegével nincs gond, ugyanakkor tengely-, tengelycsoportnál túlsúly keletkezik a helytelen rakodás miatt. Ennek elkerülése érdekében vegyék figyelembe az alábbi, a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet által meghatározott értékeket.

Össztömeg vonatkozásában

  • kéttengelyes jármű 20 tonna
  • háromtengelyes jármű vagy csuklós jármű 26 tonna
  • négy- vagy ennél több tengelyes jármű vagy csuklós jármű 32 tonna
  • háromtengelyes járműszerelvény 28 tonna
  • négytengelyes járműszerelvény 38 tonna
  • öt- vagy ennél több tengelyes járműszerelvény 40 tonna

Tengelyterhelés vonatkozásában

  • bármely tengely, valamint két tengelyből álló tengelycsoport esetén, ha a szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága kisebb, mint 1,00 méter 11,5 tonna

 

Tengelycsoport-terhelés vonatkozásában

tengelytávolság

2 tengelynél

3 tengelynél

1 méter és 1,3 méter között

16 tonna

22 tonna

1,3 méter és 1,8 méter között

19 tonna

24 tonna


Kérjük Tisztelt Tagjainkat, hogy amennyiben a TSM-rendszerből származó bírsághatározatot kapnak, úgy azt továbbra is küldjék el (fel- vagy lerakóhelyi/magyar közutas mérlegjegy becsatolásával) a tsm@mkfe.hu e-mail címünkre, hogy az egyes esetek vizsgálatával is megtámogathassuk az ITM-mel folytatott egyeztetéseinket. Köszönjük!

 

MKFE Kommunikáció