Ma Gedeon, Johanna napja van.

Tovább él az autóbuszos vállalkozások Artisjus-kedvezménye

Az MKFE és a szakmai érdekképviseletek 2019-re is aláírták az Artisjus-szal azt a megállapodást, amelynek eredményeképpen az autóbuszos személyszállító tagjaink kedvezményes, éves átalánydíjat fizethetnek a jogdíjköteles zeneszolgáltatás igénybevételéért. A csökkentett ár azonban nem automatikusan jár: a buszos vállalkozóknak minden évben bejelentési kötelezettségük van, ezt egy egyszerű nyomtatványon tudják megtenni a szerzői jogvédő irodánál. Menetrend szerinti buszok esetében nem áll fenn semmilyen jogdíjfizetési kötelezettség.


A szakmai szervezetek és az Artisjus között még évekkel ezelőtt jött létre megállapodás, melyet minden év elején megújítanak. Ennek eredményeképpen személyszállító tagjaink jelentős kedvezményt kapnak a rájuk vonatkozó szerzői jogdíj összegéből. A jogdíj-átalány megfizetésével engedélyt kapnak arra, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló, magyar vagy külföldi, kereskedelmi forgalomban lévő zenei vagy irodalmi műveket út közben lejátsszák. Jó hír, hogy az átalánydíj évek óta nem emelkedett, így 2019-ben is a megszokott szinten marad.


A megállapodás hátterében a Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény áll, mely kimondja: a zeneművek nyilvános lejátszása után a mű létrehozóját, alkotóját díjazás illeti meg. Aki a fuvarozók és az Artisjus által leírtak szerint üzemelteti ill. jelenti be buszának nyilvános, szórakoztatóipari lejátszóberendezését, kedvezményes jogdíjban részesül tehát.


A jogdíj megfizetésének kötelezettsége alól mentesítő körülmények:

• ha csupán a vezetőállásban vannak gyári, alacsony teljesítményű hangszórók

• ha az autóbusz menetrend szerinti személyszállítást végez

• ha vannak utastéri hangfalak ugyan, de azok kizárólag az utastájékoztató (idegenvezető) mikrofonnal vannak jelkapcsolatban, és műsorlejátszó berendezéssel sem fizikai, sem más jelkapcsolatuk nincsen

• ha az autóbuszt ideiglenesen vagy véglegesen kivonták a forgalomból


A szerzői jogdíjak összege:

férőhelyek száma

jogszabályban meghatározott, havonta fizetendő szerzői jogdíj

éves, kedvezményes szerzői jogdíj

szomszédos jogi jogosultaknak járó éves díj – 30,5% (hozzáadódik az alapdíjhoz)

éves nettó szerzői jogdíj az MKFE tagjainak

éves áfás szerzői jogdíj az MKFE tagjainak

1–10 fő

  683 Ft

1550 Ft

  473 Ft

2023 Ft

2570 Ft

11–25 fő

1033 Ft

2390 Ft

729 Ft

3119 Ft

3960 Ft

26–40 fő

1382 Ft

3120 Ft

952 Ft

4072 Ft

5170 Ft

41–55 fő

1729 Ft

4050 Ft

1235 Ft

5285 Ft

6710 Ft

55 fő felett

2066 Ft

4680 Ft

1427 Ft

6107 Ft

7760 Ft


A kedvezményes jogdíj igénybevételéhez a következőket kell tennie:

  1. Töltse le és töltse ki az új  bejelentőlapot »
  2. Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy az Artisjus postacímére (1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.)

Fontos!

  • A bejelentőlapon tüntesse fel MKFE tagsági számát!
  • A megállapított jogdíjat a megadott fizetési határidőn belül fizesse be, mert a kedvezmény csak ebben az esetben vehető igénybe!

Ha a bejelentő a fentieknek nem tesz eleget, a kedvezményes jogdíjat nem veheti igénybe, illetve az Artisjus-nak jogában áll a jogszabályban meghatározott jogdíj költségátalánnyal növelt összegét vele szemben érvényesíteni.


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.