Ma Gedeon, Johanna napja van.

Hollandia is életbe léptette a minimálbér törvényét 2017. január 1-től - (frissítve 2017. 02. 09. - magyar nyelvű tájékoztató)

Több EU tagállamhoz hasonlóan, Hollandia is minimálbér szabályokat ír elő a fuvarozói ágazatra 2017. január 1-től. A szabályok egyelőre kizárólag a kabotázs fuvarokat érintik.


Az IRU-tól kapott összefoglaló szerint a holland minimálbér szabályok kiterjednek a személy- és áruszállításra. A tájékoztatás szerint 2018. január 1-től fog működni az a felület, amelyen elektronikusan lehet regisztrálni a hollandiai munkavégzés megkezdése előtt.

A holland hatóságok – hasonlóan más EU-s tagállamokhoz – számos dokumentumot kérhetnek be ellenőrzésre. A tájékoztatás szerint ezeket a dokumentumokat a munkaadónak kell megőriznie, azaz nem kell a gépjárműben lennie (bár ez nem tiltott), s kérésre a munkáltatóknak kötelezően be kell mutatnia azokat, illetve elektronikus formában meg kell küldeni.

Az előírt dokumentumok:

- munkaszerződés
- bérfizetési igazolások
- munkaidő nyilvántartás (benne a hollandiai munkavégzés részletezése)
- társadalombiztosítási igazolás (A1 nyomtatvány)

A nemzetközi gépkocsivezetőknek fizetendő holland minimálbér jelenleg bruttó 13,91 euró/óra. (Az általános holland minimálbér szintje bruttó 8,96 euró/óra.)

Hasonlóan Franciaországhoz, Hollandia is kapcsolattartó személy kijelölését követeli meg, akihez a hatóságok fordulhatnak egy esetleges ellenőrzés során.

Az IRU a tájékoztatásban kiemeli, hogy a holland jog a közös felelősség elvén a szállítási lánc minden tagját felelőssé teheti egy esetleges szabálysértés során, azaz adott esetben a feladó is felelőssé tehető azért, ha a munkáltató nem tesz eleget a minimálbér-szabályok előírásainak.


Magyar nyelvű tájékoztató a holland minimálbér szabályokról (PDF) »



MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.