Az osztrák parlament előtt a fuvarozókra vonatkozó szabályokat könnyítő törvénymódosítási javaslat

2017. március 31. péntek, 16:52
Az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta Magyarország bécsi nagykövetségét, hogy az osztrák szövetségi kormányban – az MKFE közreműködésével összeállított kérdések és javaslatok alapján – döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának módosításáról a fuvarozó ágazat vonatkozásában. Amennyiben a javaslatra az osztrák parlament rábólint, 2017. június 1-től jelentős könnyítések léphetnek életbe az áru- és személyszállítási ágazatban tevékenykedő külföldi vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeiben.

Az osztrák kormány a törvénymódosítási javaslatot benyújtotta a parlamentnek, annak megszavazása esetén a módosítás tervezett hatálybalépése 2017. június 1-től várható.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a módosítások egyelőre csak tervek, így jelenleg a hatályos törvény rendelkezései alapján kell eljárni.

Az MKFE ettől függetlenül továbbra is tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy a fuvarozói szektorra nem terjedhet ki a kiküldetési irányelv hatálya – nem csak Ausztria, hanem az Unió egésze tekintetében.

Az osztrák szabályokkal kapcsolatban ugyanakkor elkészült az a munkaanyag is, amelyet megküldtünk a március 16-án, az MKFE részvételével megalakult Monitoring Bizottságnak. A javaslatcsomagban az Egyesületünk egyértelműen kifejezte aggályait az LSD-BG-vel kapcsolatban. Az MKFE arra is felhívta a figyelmet, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése önmagában nem oldja meg azt a problémát, amelyet Ausztria esetében a helyi, ágazati kollektív szerződésekben lefektetett szerteágazó, Magyarország tekintetében gyakran relevanciával sem bíró minimálbér szabályok, illetve a nemzetállamok egyéni bérszámfejtési  gyakorlatai, valamint az erre vonatkozó magyar jogszabályok figyelmen kívül hagyása jelent.

 

Az osztrák parlament elé beterjesztett módosítási terv legfontosabb elemei

Munkavállalók bejelentésének egyszerűsítése
A módosítás elfogadása esetén a fuvarozók hat hónapos általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben az ez időszak alatt várhatóan kiküldésre kerülő munkavállalók adatait és a használt járművek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további járművek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövőben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

A munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumok
A módosítás elfogadása esetén a jövőben kizárólag a munkaszerződést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidő nyilvántartást szükséges a járműben tartani. A további dokumentumokat nem lesz szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenőrző hatóság felszólítására be kell bemutatni azokat. A bérkifizetésre, munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok a helyszínen elektronikus formában is bemutathatók erre alkalmas eszközön.

Munkavállaló képviselőjének megnevezése
A jövőben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselőt – automatikusan a gépjárművezetőt kell kapcsolattartónak tekinteni.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Az osztrák szabályokról elérhető tájékoztatás megtalálható az MKFE weboldalán ITT>>.


A bécsi magyar nagykövetség oldalán elérhető információk:
Áru- és személyszállítók figyelmébe
Tájékoztató a bér és szociális dömping elleni törvényről (LSD-BG)

 

MKFE kommunikáció