Lengyelország bevezeti a SENT nevű rendszert, a magyar EKAER mintájára

2017. április 06. csütörtök, 15:37
Lengyelországban hamarosan bevezetik a közúti szállítmányokat bejelentő és megfigyelő rendszert, a SENT–t. A közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvény 2017. április 17-én lép hatályba, a büntetéseket azonban csak május 1-jén kezdik meg.

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy Lengyelországban bevezetik a SENT, a magyar EKAER megfelelőjét, azaz a közúti szállítmányokat bejelentő és megfigyelő rendszert. A közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvényt 2017. április 3-án hirdették ki, és 14 nappal később, április 17-én lép hatályba. Ám néhány rendelkezése, mely a törvény előírásainak megszegéséért kiszabott büntetésekre vonatkozik, csak 2017. május 1-jén lép életbe.

A teljes törvényt, lengyel nyelven innen tölthetik le: A közúti áruszállításról szóló lengyel törvény szövege

A bejelentésre kötelezett áruk

Folyékony üzemanyagok, ebben: motorbenzinek és dízelolaj, biodízel; kenőolajok, üzemanyag adalékok, etilalkohol bázisú fagyállók, hígítók és oldószerek,  részben és teljesen denaturált szesz, szárított dohány, azaz olyan termékek, amelyek gyakran képezik a szabálytalan áfa- és jövedékiadó-elszámolások, csalások tárgyát, ezáltal a legnagyobb veszteségeket okozzák az állami költségvetésnek.
A teljes listát ITT találja >> BEJELENTÉSKÖTELES TERMÉKEK LISTÁJA
Az „érzékeny termékek” listáját szükség esetén kiegészítik.

A törvény nem vonatkozik
  • a zárjeggyel ellátott, az egyedi kiszerelésű termékekre,
  • sem az 500 kg (vagy 500 liter) mennyiség alatti szállítmányokra.
  • Kivételt képeznek a postai küldemények és a katonai ill. nemzetközi szervezetek céljára/járműveivel végzett szállítások is.
A törvényben javasolt megoldások figyelembe veszik a német, magyar és portugál tapasztalatokat. Az egyik leglényegesebb különbség a magyar rendszerhez képest, hogy a bejelentési kötelezettség a Lengyelországból és Lengyelországba irányuló fuvarok MELLETT a tranzitszállításokra IS vonatkozik, ami jelentős feladatokat ró többek között a magyar szállítmányozó cégekre.

A közúti áruszállítások megfigyelését a Országos Adófelügyelet (Krajowa Administracja Skarbowa - KAS) által vezetett Adó-Vám Elektronikai Szolgáltató Platformról (PUESC) elérhető SENT megnevezésű tele-informatikai rendszer végzi. Ez fogadja és tárolja majd az interneten érkező bejelentéseket, azok kiegészítéseit, valamint az ellenőrzésre vonatkozó adatokat. A referenciaszámot – a magyar rendszerhez hasonlóan – az áru belföldi feladója vagy belföldi átvevője kéri meg, azonban a tranzit szállítások esetén ez a lengyel illetve külföldi szállítmányozó feladata.

A honlap egyelőre nem elérhető, a rendszert még tesztelik.

Az eljárást a külföldi szállítmányozók számára egyszerűsítették, tőlük nem követelik meg az elektronikus aláírást és a teljes körű regisztrációt. A referenciaszám 10 napig lesz érvényes, átadható SMS-ben, e-mailen vagy kinyomtatott formában.

Szankciók

Az ellenőrzést az útdíjfizetés felügyeletére jogosult szolgálatok – a rendőrség, a közlekedési felügyelet (ITD), illetve a vám- és határőrség – végezhetik.
  • A feladó ill. átvevő cég általi bejelentés hiányában vagy valótlan adatokat tartalmazó bejelentés esetén a szállítmány értékének 46%-át kitevő, de nem kevesebb, mint 20 000 zloty pénzbüntetés szabható ki.
  • Ha a szállítmányozó elmulasztja a bejelentést, az 20 000 zloty pénzbüntetést von maga után. Amennyiben a bejelentés adatainak kiegészítésében vagy aktualizálásában van mulasztás, akkor 5000 zloty bírság róható ki.
  • Amennyiben a rakomány nem felel meg fajtája, mennyisége, tömege, térfogata szempontjából a bejelentett adatoknak, vagy az áruszállítmány emelt kockázattal jár, a jármű vámzárral látható el, illetve ha nem történt meg a szállítmány bejelentése – a jármű és/vagy csak a rakomány lefoglalható.
A gépkocsivezető felelőssége arra terjed ki, hogy a referenciaszám (vagy az azt helyettesítő dokumentumok) nélkül nem indulhat el, ellenkező esetben a pénzbüntetés 5000-7500 zloty lehet.


A lengyel pénzügyi tárca számításai szerint az adórendszerben elkövetett szabálytalanságok kiküszöbölése az áfa és jövedéki adó terén kb. 6,5 milliárd zloty többletbevételt jelent a költségvetés számára 2017. és 2026. között.

Türelmi időszak

A büntetéseket csak 2017. május 1. után kezdik el kiszabni.


Segédlet a rendszer működéséhez

A lengyel közúti áruszállítás ellenőrzésének rendszeréről IDE kattintva olvashat bővebben.

A rendszerbe való belépéshez a következő dokumentum nyújt segítséget >> BELÉPÉSI SEGÉDLETMKFE kommunikáció