Lengyelország bevezette a SENT nevű rendszert, a magyar EKAER mintájára

2017. április 25. kedd, 15:37
Lengyelországban bevezették a közúti szállítmányokat bejelentő és megfigyelő rendszert, a SENT–et. A közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvény 2017. április 17-én lépett hatályba, a büntetéseket május 1-jén kezdik meg.

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy Lengyelországban bevezetik a   SENT rendszert, a magyar EKAER megfelelőjét, azaz a közúti szállítmányokat bejelentő és megfigyelő rendszert. A közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvényt 2017. április 3-án hirdették ki, és 14 nappal később, április 17-én lép hatályba. Ám néhány rendelkezése, mely a törvény előírásainak megszegéséért kiszabott büntetésekre vonatkozik, csak 2017. május 1-jén lép életbe.

A teljes törvényt, lengyel nyelven innen tölthetik le: A közúti áruszállításról szóló lengyel törvény szövege

A bejelentésre kötelezett áruk

Folyékony üzemanyagok, ebben: motorbenzinek és dízelolaj, biodízel; kenőolajok, üzemanyag adalékok, etilalkohol bázisú fagyállók, hígítók és oldószerek,  részben és teljesen denaturált szesz, szárított dohány, azaz olyan termékek, amelyek gyakran képezik a szabálytalan áfa- és jövedékiadó-elszámolások, csalások tárgyát, ezáltal a legnagyobb veszteségeket okozzák az állami költségvetésnek.
A teljes listát itt találja >>   BEJELENTÉSKÖTELES TERMÉKEK LISTÁJA
A lista tagjaink számára elérhető, a honlapra való bejelentkezés után.
Az „érzékeny termékek” listáját szükség esetén kiegészítik.

A törvény nem vonatkozik
  • a zárjeggyel ellátott, az egyedi kiszerelésű termékekre,
  • sem az 500 kg (vagy 500 liter) mennyiség alatti szállítmányokra.
  • Kivételt képeznek a postai küldemények és a katonai ill. nemzetközi szervezetek céljára/járműveivel végzett szállítások is.
A törvényben javasolt megoldások figyelembe veszik a német, magyar és portugál tapasztalatokat. Az egyik leglényegesebb különbség a magyar rendszerhez képest, hogy a bejelentési kötelezettség a Lengyelországból és Lengyelországba irányuló fuvarok MELLETT a tranzitszállításokra IS vonatkozik, ami jelentős feladatokat ró többek között a magyar szállítmányozó cégekre.

A közúti áruszállítások megfigyelését a Országos Adófelügyelet (Krajowa Administracja Skarbowa - KAS) által vezetett Adó-Vám Elektronikai Szolgáltató Platformról (PUESC) elérhető SENT megnevezésű tele-informatikai rendszer végzi. Ez fogadja és tárolja az interneten érkező bejelentéseket, azok kiegészítéseit, valamint az ellenőrzésre vonatkozó adatokat. A referenciaszámot – a magyar rendszerhez hasonlóan – az áru belföldi feladója vagy belföldi átvevője kéri meg, azonban a tranzit szállítások esetén ez a lengyel illetve külföldi szállítmányozó feladata.

A honlap bejelentkezési linkje: https://puesc.gov.pl/en/sent-formularze
Űrlapok a Közúti Áruszállítás Ellenőrző Rendszerhez ( SENT rendszer)


Az eljárást a külföldi szállítmányozók számára egyszerűsítették, tőlük nem követelik meg az elektronikus aláírást és a teljes körű regisztrációt. A referenciaszám 10 napig lesz érvényes, átadható SMS-ben, e-mailen vagy kinyomtatott formában.

Tagjainknak segítséget nyújtunk a kitöltéshez. Görgessen lejjebb!


Szankciók

Az ellenőrzést az útdíjfizetés felügyeletére jogosult szolgálatok – a rendőrség, a közlekedési felügyelet (ITD), illetve a vám- és határőrség – végezhetik.
  • A feladó ill. átvevő cég általi bejelentés hiányában vagy valótlan adatokat tartalmazó bejelentés esetén a szállítmány értékének 46%-át kitevő, de nem kevesebb, mint 20 000 zloty pénzbüntetés szabható ki.
  • Ha a szállítmányozó elmulasztja a bejelentést, az 20 000 zloty pénzbüntetést von maga után. Amennyiben a bejelentés adatainak kiegészítésében vagy aktualizálásában van mulasztás, akkor 5000 zloty bírság róható ki.
  • Amennyiben a rakomány nem felel meg fajtája, mennyisége, tömege, térfogata szempontjából a bejelentett adatoknak, vagy az áruszállítmány emelt kockázattal jár, a jármű vámzárral látható el, illetve ha nem történt meg a szállítmány bejelentése – a jármű és/vagy csak a rakomány lefoglalható.
A gépkocsivezető felelőssége arra terjed ki, hogy a referenciaszám (vagy az azt helyettesítő dokumentumok) nélkül nem indulhat el, ellenkező esetben a pénzbüntetés 5000-7500 zloty lehet.

A lengyel pénzügyi tárca számításai szerint az adórendszerben elkövetett szabálytalanságok kiküszöbölése az áfa és jövedéki adó terén kb. 6,5 milliárd zloty többletbevételt jelent a költségvetés számára 2017. és 2026. között.


Türelmi időszak

A büntetéseket csak 2017. május 1. után kezdik el kiszabni.Segédlet a rendszer működéséhez


Tagjainknak segítséget nyújtunk a kitöltésben. Jelentkezzen be az oldalunkra, és töltse le az alábbi, SENT rendszerről szóló leírást és a magyar nyelvű segédleteket! ⬇️


Letölthető segédlet a SENT rendszer használatához

A lengyel közúti áruszállítás ellenőrzésének rendszeréről   IDE kattintva olvashat bővebben.

HOLNAPON az alábbi linkek találhatóak (kiemelve, ahol fuvarozói kötelezettség felmerül):

LENGYELORSZÁG TERÜLETÉN KEZDŐDŐ ÁRUSZÁLLÍTÁS BEJELENTÉSE AZ ÁRUT FELADÓ ALANY RÉSZÉRŐL

LENGYELORSZÁG TERÜLETÉN VÉGZŐDŐ ÁRUSZÁLLÍTÁS BEJELENTÉSE AZ ÁRUT FOGADÓ ALANY RÉSZÉRŐL

LENGYELORSZÁGON KÍVÜLI ORSZÁGBAN KEZDŐDŐ ÉS LENGYELORSZÁG TERÜLETÉN KÍVÜL VÉGZŐDŐ (TRANZIT) ÁRUSZÁLLÍTÁS BEJELENTÉSE A FUVAROZÓ RÉSZÉRŐL

A SZÁLLÍTMÁNY STÁTUSZÁNAK ELLENŐRZÉSE
  • Bejelentés státuszának ellenőrzése – fuvarozó
MKFE kommunikáció