Gyorshajtás Franciaországban: akár 1 év múlva is küldhetik a bírságértesítőket

2017. május 17. szerda, 11:54
Ahogyan arról korábban tájékoztattuk tagjainkat, a hatóságok fokozottan ellenőrzik a gépjárművek sebességét Európában. A megengedett legnagyobb sebességet túllépő járműveket büntetik, és a tagjainktól kapott visszajelzések szerint több hónapos csúszással küldik ki a szabálysértési bírságokról az értesítőket. Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a francia hatóságoknak a helyi törvények alapján az elkövetéstől számított 1 év áll rendelkezésükre a bírságértesítők kiküldésére. 
Ahogyan arról korábbiakban már tájékoztattuk Önöket, a hatóságok fokozottan ellenőrzik a gépjárművek sebességét Európában. A fix telepítésű és mobil traffipax berendezések felvételei alapján a bírságokat akár fél éves csúszással is megküldik a szabálysértőknek.


ELÉVÜLÉS

Mivel több tagunk is jelezte, hogy több bírságértesítőt is kapott az elmúlt napokban Franciaországból, az MKFE felvette a kapcsolatot a francia IRU Tagszervezettel. Az ő információik szerint Franciaországban az elkövetéstől számított 1 év áll a hatóságok rendelkezésére a bírságértesítők kiküldésére, de az elévülést bármilyen hatósági intézkedés megszakítja, például az információ továbbítása egy másik kompetens hatóságnak.
Ilyenkor az elévülési idő újra kezdődik.


KIFOGÁS BENYÚJTÁSA

A bírság ellen minden esetben lehet kifogást emelni, a francia hatóság által megküldött magyar nyelvű bírságértesítő lapon feltüntetett eljárást követve: előzetesen letétbe helyezve a bírság összegét. A francia hatóságok által megküldött mentesítési kérelem nyomtatványon 3 ESET szerepel. Ezek közül az N*1 ESET és N*2 ESET fennállásakor NEM SZÜKSÉGES előzetesen letétbe helyezni a bírság összegét.
Ahogyan a dokumentum első oldalának jobb alsó sarkában is szerepel, az eljárás ügyének előrehaladása nyomon követhető, illetve online is intézkedéseket lehet tenni, a hat nyelven elérhető honlapon: www.antai.fr 

A Franciaországi Magyar Nagykövetség tájékoztatása szerint is a bírságértesítő lapon szereplő eljárást követve emelhetnek kifogást a bírság ellen. A Nagykövetség ajánlása alapján a következő magyar és francia nyelven egyaránt beszélő, Franciaországban bejegyzett ügyvédek nyújthatnak jogi segítséget a francia bírságok ügyében, ügyvédi munkadíj ellenében.

magyarul és franciául beszélő, Franciaországban bejegyzett ügyvédek listája
Kizárólag tagjaink számára, bejelentkezés után elérhető tartalom


A BÍRSÁG ÁTHÁRÍTÁSA

A bírság kifizetése áthárítható a gépkocsivezetőre, a mentesítési kérelem N*1 esetére hivatkozva “járművemet átengedtem”. Ebben az esetben elsődlegesen a dolgozó munkaszerződésében foglalt rendelkezés lesz az irányadó, másodlagosan a Kollektív Szerződés, harmadlagosan a Munka törvénykönyve, (negyedlegesen a Ptk.).
Egy gyorshajtási szabálysértést gondatlannak kell minősíteni. A  Kollektív Szerződés 23. pontja alapján (tagjaink számára, bejelentkezés után elérhető tartalom) a gépkocsivezető 8 havi távolléti díja erejéig van mód a bírság érvényesítésére, ebben az esetben figyelni kell a határidők betartására is.


A BÍRSÁG BEHAJTÁSA

A bírság meg nem fizetése esetén a fizetési határidő leteltétől számított 3 év áll a francia hatóságok rendelkezésére a tartozás behajtására.


TAPASZTALATOK

Kérjük Önöket, hogy ha bármilyen tapasztalatuk van a franciaországi büntetésekkel, a bírságértesítők kiküldésével, esetleg a kifogásemeléssel kapcsolatban, osszák meg velünk! Írják meg az üggyel kapcsolatos tapasztalataikat Márton Mónikának a marton@mkfe.hu címre. Köszönjük.


MKFE kommunikáció