Az Európai Bizottság előtt a V4 Fuvarozási Fórumon elfogadott deklarációnk javaslatai

2017. május 18. csütörtök, 18:25

Az Európai Bizottság mobilitáspolitikai és közlekedési főigazgatója levélben reagált az MKFE főtitkárának, a V4 Fuvarozási Fórumon elfogadott közös deklarációban foglalt javaslatokkal kapcsolatos megkeresésére. Henrik Hololei az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint foglalkoztatási biztosa, Marianne Thyssen, továbbá Inge Bernaerts kabinetfőnök nevében küldte meg válaszlevelét, amelyben a V4-ek által felvetett problémákra kitérve jelezte, hogy a Bizottság osztja a fuvarozók aggodalmait.

Köszönjük az Európai Bizottságnak küldött e-mailjét és az ahhoz csatolt 2017. április 21-i visegrádi közös nyilatkozatot –” áll a Hololei levélben, amely arról biztosítja az MKFE főtitkárát, hogy „a Bizottság osztja aggodalmunkat a nemzeti minimálbér szabályozások közúti közlekedési szektorra vonatkozó széttöredezett alkalmazására és a kapcsolódó végrehajtási rendelkezésekre vonatkozóan, valamint azoknak a közúti közlekedési belső piacra és az uniós szerződések által garantált szabadságokra gyakorolt hatásait illetően”.

A főigazgató a Közúti Csomag előkészítésével kapcsolatban a levélben leszögezi: „a Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy a közúti fuvarozók számára egyértelmű jogi helyzetet biztosító intézkedéseket javasoljon, valamint a szolgáltatásnyújtás szabadsága és a munkavállalók kívánatos védelme között megfelelően egyensúlyozó szabályozási keretet teremtsen”.

Hololei a válaszában megerősítette azt a tényt is, miszerint „Németországgal és Franciaországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban, a Bizottság a francia és német hatóságoktól kapott válaszok alapos értékelése alapján, – amely több bizottsági szolgálat bevonásával történik – fog dönteni a következő lépésekről”.

A közlekedési főigazgató a levél zárásaként rámutatott, hogy a Bizottság 2017. április 27-én döntött a hivatalos felszólító levél küldéséről Ausztriának, ugyanakkor Hololei felhívta a figyelmet arra, hogy „a  Bizottság nemzeti jogszabályok alkalmazását nem függesztheti fel”.

 

Az eredeti levelet INNEN>> letöltheti.

 

MKFE kommunikáció