Görögország – tranzitban a 3,5 tonna feletti járművek csak az autópályákat vehetik igénybe!

2017. október 27. péntek, 14:52

A görög közlekedésért felelős minisztérium 2016. augusztus 11-én hatályba lépett határozatának értelmében Görögországban a tranzit fuvarban közlekedő 3,5 tonna feletti járművek csak az autópályákon haladhatnak. Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a több mint 1 éve hatályos szabály betartását az utóbbi időszakban intenzíven ellenőrzik a görög hatóságok.

Autópályán kívüli utakat a 3,5 tonna feletti járművek csak akkor vehetnek igénybe, ha ez a le-, vagy felrakodási helyük megközelítése érdekében szükséges. Ezekben az esetekben a legrövidebb útvonalon kell megközelíteni a le-, vagy felrakodási pontot, majd a legrövidebb útvonalon visszatérni az autópályára! Az úticélt a CMR bemutatásával lehet bizonyítani.

Jogsértés esetén a szankció 1.000 EURÓ a fuvarozó cég számára, és 1.000 EURÓ a gépjárművezető számára. A bírság megfizetésének igazolásáig a járművet nem engedik tovább! A miniszteri határozatot 2016. augusztus 11-től kell alkalmazni.

Az MKFE jelezte a görög társegyesületének (OFAE), hogy a hatályban lévő szabály aggályos, mivel a görög közlekedési tárca nem informálta a rendelet tartalmáról a külföldi hatóságokat, fuvarozókat, továbbá a görög utak mellett semmilyen formában nincsenek jelezve a korlátozások. Aggályainkkal a görög társegyesületünk egyetértett – mivel a szabályozás a belföldi fuvarozókra is vonatkozik –, és ígéretet kaptunk arra, hogy az ügy rendezése érdekében lépéseket tesznek a görög hatóságok felé.

Ettől függetlenül a határozat esetleges módosításáig a rendelkezések érvényben vannak, a bírságok elkerülése érdekében be kell tartani a szabályokat.

További információ angol és görög nyelven elérhető ITT>>


MKFE kommunikáció