Kötelező regisztráció a Céges ügyfélkapun 2017. augusztus 30-áig!

2017. augusztus 09. szerda, 13:53

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy 2018. január 1-jével indul a „Cégkapu”, amely a magánszemélyek által már széles körben használt Ügyfélkapu vállalkozásokra szabott megfelelője. A Cégkapura minden gazdálkodó szervezetnek kötelező regisztrálni, a gazdasági társaságoknak, az egyéni vállalkozóknak, egyesületeknek, alapítványoknak egyaránt.

Az új Cégkapu rendszerbe történő regisztrációt – az e-ügyintézési törvény alapján – 2017. július 1. és augusztus 30. között kötelező megtennie minden érintettnek. A regisztrációt a cegkapu.gov.hu oldalon lehet kezdeményezni.

A törvény egy átmeneti felkészülési időszakot is biztosít, ezért 2017. december 31-éig hátrányos jogkövetkezmények nélkül, utólag is megtehető a regisztráció.

  1. január 1-jétől a hivatalok a cégkapun keresztül kommunikálnak majd a vállalkozásokkal, ezen a platformon keresztül küldhetnek hivatalos iratokat, ugyanolyan jogi következményekkel, mintha postai úton leveleztek volna. A Cégkapun megadott hivatalos elérhetőségek (e-mail cím) tehát a hivatalos szervekkel való kapcsolattartást fogják szolgálni.

2018-tól az államigazgatási szervek, a helyi önkormányzatok, a végrehajtók, a közüzemi szolgáltatók kötelesek lesznek meghatározott esetekben az elektronikus ügyintézést biztosítani, és az ilyen módon intézhető ügyek körének folyamatos bővülése várható.

A regisztráció menetének részletes leírásához kattintson IDE.