Ma Emma napja van.

Az MKFE kezdeményezése a sofőrhiány csökkentésének érdekében

Somogyi Gábor, az MKFE főtitkára július 24-én levélben fordult a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárához, Cseresnyés Péterhez, amelyben kezdeményezte, hogy a Magyarországgal szomszédos országok állampolgárainak foglalkoztatására vonatkozó szabályokat terjesszék ki a hazánkkal nem szomszédos harmadik országbeli állampolgárokra is.


Az Egyesület főtitkára ezt a súlyos munkaerőhiánnyal indokolta, amely a közúti áru- és személyszállítói szakmát halmozottan érinti. Kérte továbbá, hogy Törökországot sorolja a kedvezményezettek körébe.

Cseresnyés Péter válaszlevelében elismerte, hogy az elmúlt években végbement dinamikus foglalkoztatás-bővülés kimerítette a munkaerő-tartalékot, azonban rámutatott, hogy a Kormány elsősorban a magyar, illetve Magyarországgal szomszédos országok állampolgárait kívánja foglalkoztatni. Ezt a szakképzési rendszer átalakításával, a duális képzés erősítésével, munkaerő-mobilitási támogatásokkal, a munkáltatói adóterhek csökkentésével és a minimálbérek emelésével szeretné elérni, ezért egyelőre további harmadik országbeli állampolgárok részére nem áll szándékában biztosítani a kedvezőbb munkavállalási feltételek lehetőségét.


Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszlevele 



MKFE-kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.