Ma Ervin napja van.

A közúti ellenőri csoport októberi és novemberi tevékenységének eredményei

Ahogy tagjaink már megszokhatták, a piacvédelmet szolgáló közúti ellenőrzőcsoport májusi felállítása óta a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály (KKEF) minden hónapban tájékoztatja Egyesületünket az aktuális eredményekről, helyzetről. A jogosulatlan fuvarozás kiszűrésére alakult egység 2017 októberében és novemberében 71 fővel volt jelen az utakon. Kiemelt feladatuk a külföldi honosságú nehézgépjárműveket ellenőrzése, különös figyelemmel az engedélyek meglétére, érvényességére.


A KKEF ellenőrzési tevékenysége már az ország valamennyi régiójában zajlik. Az erről kapott tájékoztató szerint októberben és novemberben 1200 esetet tártak fel az ellenőrök, valamennyi jogsértést külföldi járművek követték el, jellemzően ukrán, orosz, fehérorosz, török, szlovák, román és bolgár honosságúak.

Régió

Közúti ellenőrök létszáma

2017. október-november

Központi régió (Budapest)

9 fő

Északkelet-magyarországi régió (Kisvárda)

18 fő

Kelet-magyarországi régió (Nyíradony)

18 fő

Délkelet-magyarországi régió (Hódmezővásárhely)

9 fő

Délnyugat-magyarországi régió (Nagykanizsa)

10 fő

Nyugat-magyarországi régió (Csorna)

7 fő

 

Jellemző jogsértések voltak az árufuvarozó járművek esetében:

  • engedély nem megfelelő kitöltése
  • CEMT-engedély nem megfelelő kiterjesztése, illetve hamisítása
  • közösségi engedély hiánya
  • bilaterális engedély hiánya, illetve hamisítása (átírás történt)
  • okmány (számla) hiánya

Szeptember végén megkezdődött a lejárt tartozással rendelkező külföldi cégek helyszíni visszatartása és a bírság megfizettetése. Ennek eredményeképpen 65 millió forintot szedtek be az ellenőrök a közutakon.
Megkezdődött az azonnali (helyszíni) bírságkiszabás is azokban az esetekben, amikor engedéllyel történő visszaélés esetén a gépkocsivezető felelőssége egyértelműen megállapítható.

Az új közúti ellenőrök alap-, engedély-, KET- és túlsúly-képzése októberben és novemberben is folytatódott, a sikeres vizsgát tett ellenőrök már megkezdték a munkát. A még nyitott álláshelyekre újabb pályázatot írt ki az NFM, a meghallgatásokra januárban kerül sor.

MKFE-kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.