Ma Ervin napja van.

Online adatszolgáltatási kötelezettség – ingyenes, NAV-álló számlázó program

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 000 forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. Az adatszolgáltatási kötelezettség a NAV Online Számla rendszerén keresztül teljesíthető.
Ehhez nyújt segítséget az ingyenes, NAV-álló számlázóprogram.


Július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 000 forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől kötelező.

Számlázó programmal történő számlázás

Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.


Kézi számlázás

Nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás – tehát kézi számlázás – esetén a számla adatait webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni. Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 000 forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 000 forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.
Az adatszolgáltatási kötelezettség főszabály szerint a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákra terjed ki, amelyekben 100 000 forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa van.

A kézi számlázást alkalmazóknak ajánljuk, hogy váltsanak számlaprogrammal történő számlázásra, hiszen így egyszerűsödik az adatszolgáltatás. Azoknak is érdemes elgondolkodniuk a számlázóprogrammal történő számlázásra, akik nem érik el a legalább 100 000 forint áthárított áfát tartalmazó összeghatárt, hiszen ez az összeghatár bármikor tovább csökkenhet.
Online számlázáshoz jó megoldás lehet a számlázz.hu ingyenes számlázóprogramja.


Az online adatszolgáltatás bevezetésének célja

Az online adatszolgáltatás bevezetésének és az adatokat kezelő rendszer kialakításának célja a gazdaság további fehérítése az adócsalások visszaszorításával. Ezt kiegészíti a NAV szolgáltatásaként az ingyenes online számlázó funkció. A fejlesztéssel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a NAV számára, így hatékonyabb lehet a kockázatkezelés és jelentősen emelkedhetnek az áfabevételek.

Az Online Számla rendszerében

  • a kiállított számlákról valós idejű adatok érkeznek a NAV-hoz,
  • a kiállított számlákat lekérdezhetik a számlabefogadók és a számlakibocsátók is,
  • a nagy mennyiségű számlaadat gyorsan elérhető hatékony kockázatelemzés és ellenőrzés céljára, ami segíti az adócsalások felderítését,
  • az adatszolgáltatás automatizálásával az adminisztratív terhek csökkennek a számlázó programot használóknál,
  • az új rendszer kiváltja a számlakibocsátók összesített adatszolgáltatását.

A megoldás alapját egy olyan összetett informatikai rendszeregyüttes jelenti, amely képes

  • az adózók által rendszer-rendszer kapcsolattal, az elektronikus szabványüzenetben küldött számlaadatok fogadására, ellenőrzésére, és a küldés visszaigazolására,
  • webes felületen a számlaadatok manuális rögzítésének támogatására,
  • az azonnal elérhető számlaadatok révén a gazdasági tevékenységek és folyamatok nyomon követésére.


Az Online Számla a NAV ellenőrzési munkáját segíti, átláthatóbbá teszi a gazdasági folyamatokat és szélesíti a jogkövető adózók körét.


Segítségkérés az adatszolgáltatási kötelezettséggel és a regisztrációval kapcsolatban

Az adatszolgáltatási kötelezettséggel, a regisztrációval kapcsolatban segítség kérhető a NAV Infóvonalán (1819 telefonszám, 7. menüpont, 1. almenüpont – Jogszabály értelmezése, 2. almenüpont – Informatikai segítségnyújtás),
vagy írásban a https://www.nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/e-ugyfsz.html elérési út alatt a levélküldés funkciónál a „Számla adatszolgáltatás, jogértelmezési kérdések” vagy a „Számla adatszolgáltatás, informatikai problémák” tárgy kiválasztásával.

Amennyiben egy 100% NAV-álló, online számlázóprogramra van szüksége, amely regisztráció után ingyenes számlakiállítást biztosít, próbálja ki a számlázz.hu megoldását:
Online számlázás egyszerűen és gyorsan


További információ

Az adatszolgáltatási kötelezettséggel összefüggő részletes szabályokról bővebben a NAV weboldalán olvashat.
NAV Online számla


(Forrás: NAV; szamlazz.hu)

 

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.