Ma Paszkál napja van.

Csehországban elkezdődött az új OBU-regisztráció!

Mint nyáron többször is jeleztük, 2019. december 1-jétől a „Czechtoll” nevű új útdíjfizetési rendszer váltja a hagyományos szisztémát Csehországban, mely műholdas jeladáson alapul, így jóval korszerűbb a 12 évvel ezelőtt bevezetett elődjénél. Szeptember 22-én elkezdődött a regisztráció! A cseh útdíjszolgáltató folyamatosan végzi az új fedélzeti készülékek kiosztását, melyet a járművek üzembentartóinak kell igényelniük.


A díjköteles úthálózaton való közlekedéshez a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó gépjárműveknek az őszi hónapokban új fedélzeti készüléket kell beszerezniük a cseh értékesítési pontokon. December 1-jén élesíteni fogják a rendszert, akkor már csakis az új útdíjrendszerbe regisztrált buszok és tehergépjárművek közlekedhetnek Csehország díjköteles útjain.


Az új készülék átvétele csak regisztráció után és 2.468 cseh korona (kb. 32.000 Ft) kaució ellenében lehetséges. Az új eszköz igényléséhez mindenképpen regisztrálni kell akkor is, ha a jármű üzembentartójának a régi eszközhöz már meglévő, érvényes regisztrációja van. A regisztrációnál meg kell adni a vállalkozást és a járművet érintő legfőbb adatokat. A készülék átvétele csakis személyesen lehetséges az értékesítési pontokon (ld. a fenti linket).


 

A busz- és tehergépjármű-üzembentartóknak úgy kell telepíteniük a fedélzeti készüléket járműveikbe, hogy az legkésőbb 2019. december 1-jén működőképes legyen. Mivel addig a jelenlegi szolgáltató régi eszközét kötelesek használni, nem áll fenn annak a veszélye, hogy esetleg kétszer vonják le az útdíj összegét. Az új fedélzeti egység csak 2019. december 1-jétől kezdi az díjfizetéshez szükséges jeleket küldeni. December 1. után a régi készülékkel már nem lehet díjat fizetni, ezért azt vissza kell adni az útdíjszoltáltatónak.


A regisztrációt a www.mytocz.eu honlapon kell végrehajtani, ahol külön magyar nyelvű menüpont, regisztrációs felület, útdíj- és bankgarancia-kalkulátor segíti a magyarországi székhelyű vállalkozásokat. Az új készüléket érdemes szeptemberben vagy októberben beszerezni, így elkerülhetők a határidő lejárta előtti napokban kialakuló torlódások, kellemetlenségek.


MAGYAR NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓ A RENDSZER BEVEZETÉSÉRŐL »

TECHNIKAI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A KÉSZÜLÉKHEZ (BESZERELÉS, TENGELYSZÁM-ÁLLÍTÁS STB.) »

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.