Ma Paszkál napja van.

Nagykövetségi tájékoztatás a belarusz vízumokat illetően

A Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövetének kezdeményezésére – a NiT Hungary technikai lebonyolításában –, 2020. november 11-én videokonferencia keretében kaptak tájékoztatást a magyar fuvarozói érdekképviseletek a Belarusz Köztársaságba érvényes vízum megszerzésének jelenlegi folyamatáról. A megbeszélésen a nagykövetség munkatársai mellett részt vettek a magyar (MKFE, NiT Hungary, FUVOSZ) és belarusz (BAMAP) fuvarozói érdekképviseletek.


2020. július 1-jén hatályba léptek a Belarusz Köztársaság új vízumszabályai», amelyeket többek között a Belarusz Köztársaság és az Európai Unió közötti, a vízumkönnyítésről szóló megállapodás figyelembevételével dolgoztak ki. A vízumszabályok új változata jelentősen leegyszerűsítette a belarusz vízumok megszerzésének eljárását, valamint kibővítette a hosszú távú vízumok megszerzésének lehetőségeit is.

A vízumkérelmek konzuli díja jelentősen csökkent: most az EU polgárainak, így a magyaroknak is, a vízum 35 euróba kerül, normál eljárás esetében (5 munkanap). Sürgős eljárás igénylésekor (2 munkanap) a díj 70 euró. (Korábban előbbi 60, utóbbi 120 euróba került). Általános szabály, hogy a Nagykövetség konzuli osztálya a sürgős vízumot egy munkanap alatt kiadja, ami megkönnyíti a járművezetőknek az eljárást. Figyelembe véve a nemzetközi járművezetők munkájának sajátosságait, a Belarusz Nagykövetség konzuli osztálya a vízumkérelmeket közvetítőkön (utazási cégek) keresztül is elfogadja, a vezető személyes jelenléte nem szükséges.

A járművezetők esetén két kategóriába sorolják a vízumokat: tranzit vagy üzleti.

A rövid távú (amelynek érvényessége akár 90 nap) üzleti vízum kiállításához a szokásos vízumkérelmi dokumentumok mellett (azaz vízumkérelem formanyomtatvány, fotó, utasbiztosítás), szükséges a konzuli osztály felé benyújtani az MKFE levelét is, amely tartalmazza szükséges információt a vezetőről és a kért vízumról. Az MKFE igazolás kiadásához kérjük, keresse az MKFE titkárságát, a vízumkérelemhez szükséges űrlap elérhető az MKFE weboldalán a Szolgáltatások - Orosz/belorusz vízum» menüpontunkban, a letölthető dokumentumoknál, vagy közvetlenül itt ».

A járművezetők egy évig érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízumhoz is hozzájuthatnak, feltéve, hogy az előző évben legalább egy vízumot kaptak, és azt a meghatározott célból és a jogszabályoknak megfelelően használták fel. Ebben az esetben a konzuli osztálynak olyan dokumentumokat is be kell nyújtania, amelyek igazolják, hogy hosszú időn keresztül több utazásra van szükség (munkaszerződés, szállítási szerződés stb.). Minden kérelmet külön-külön áttekintenek.

A tranzit belépési vízum kiadására szolgáló vízumtámogatási dokumentum annak az országnak a vízumát jelenti, amelybe a külföldi állampolgár a Belarusz Köztársaság érintésével halad tovább. A Nagykövetség konzuli osztálya leggyakrabban érvényes orosz vízummal rendelkező magyar sofőröket fogad tranzitvízumok megnyitására.

Az új vízumszabályok bevezetésével – amelyek kibővítették a hosszú távú vízumok kiadásának lehetőségeit –, valamint a koronavírus-járvány következményei miatt, módosult a konzuli osztály működése is.

További információkat a belarusz vízummal kapcsolatosan a nagykövetség alábbi oldalán olvashat.

http://hungary.mfa.gov.by/hu/consular_issues/legalization/

A videokonferencián a vízumkérdéseken túl a járványhelyzet miatti, a közúti árufuvarozókat érintő aktuális intézkedésekről is esett szó. Emellett a belarusz érdekképviselet kifejezte igényét az engedélykontingensek növelésére, ugyanis statisztikáik szerint már szeptemberben teljes mértékben elfogyott a 2020-as évre átadott bilaterális engedélymennyiségük. A magyar érdekképviseletek szerint az engedélyszámok érdemi megvitatására a vegyesbizottsági ülés keretein belül van lehetőség, ugyanakkor a szakmai szervezetek, így az MKFE álláspontja is változatlan a kérdésben: sem Belarusszia, sem más érintett ország esetében nem tartjuk indokoltnak további engedélyek átadását, ezt az érdekképviseletek határozottan elutasítják.

 

MKFE Kommunikáció

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.