Ma Irma, Tímea napja van.

Változás az ausztriai hulladékszállításban 2023-tól

Rövidesen új szabályokra is tekintettel kell lenni a 10 tonnát meghaladó, Ausztriát érintő hulladékszállításoknál. A klímavédelem jegyében ugyanis 2023. január 1-jétől életbe lépő új szabályok — az ausztriai közúti szállítási úthossz függvényében — előírják bizonyos hulladékok szállításának vasútra terelését.


A kihirdetett szabály alapján az Ausztrián belüli közúti szállítás hosszától függően a vasúti szállítási kötelezettsége az alábbi időpontokban lép hatályba:

                            1.   2023. január 1-jétől 300 km fölött
                            2.   2024. január 1-jétől 200 km fölött
                            3.   2026. január 1-jétől 100 km fölött


A kötelezettség nem minden hulladékra, csak kizárólag a minisztérium által meghatározott hulladéktípusra vonatkozik. A szállítási művelet tekintetében kiterjed az ausztriai export és import műveletek mellett a tranzit szállításokra is. Ennek függvényében az osztrák területen megtett szállítási távolságot tranzit esetben a belépő és kilépő határpont között kell számolni, egyéb esetekben pedig rakodási hely és határátkelőhely közötti távolságot kell figyelembe venni.


A vasúti szállítási kötelezettség alól azonban az alábbi mentességgel lehet mentesülni:

1. ha a szállítást vonattal vagy más olyan közlekedési eszközzel kell megtenni, amely egyenértékű vagy alacsonyabb szennyezőanyag- vagy üvegházhatású gázpotenciállal rendelkezik,

2. ha a feladási helytől (import esetén a határtól) a legközelebbi vasúti felrakóponthoz vezető vagy a legközelebbi vasúti lerakóponttól a célállomásig a megteendő közúti távolság összege elérné a kizárólag közúton történő szállítás hosszának a 25%-át,

3. ha a vasúttársaságok nem tudják biztosítani a szükséges szállítási kapacitást,

4. vagy ha egyéb, a vasúti szállítást lehetetlenné tevő körülmény merül fel.


A vasúttársaságoktól ajánlatot a külön erre a célra létrehozott, 2022. december 1-jétől élesített online felületen keresztül lehet megtenni » . A felület viszont első körben megadja azt, hogy az adott hulladékszállításra van-e egyáltalán kínálat, amelynek lekérdezéséhez nincs szükség előzetes regisztrációra. Amennyiben nincs, a rendszer azonnal kiadja az igazolást, amely felhasználható mentességként.


Az ajánlat bekéréséhez „Vállalati szolgáltatási portál” (Mein USP ») regisztrációra van szükség. A nem osztrák székhelyű vállalkozások esetében az USP regisztráció elkészítésében a minisztérium segít. Az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail-címre kell megküldeni a vállalkozás nevét, jogi formáját, székhelyének címét, szolgáltatási címét. Továbbá a meghatalmazott képviselővel kapcsolatban az útlevél vagy személyigazolvány másolata szükséges teljes névvel, személyigazolvány-számmal, lakcímmel, születési idővel és hellyel. Amennyiben a vasúttársaság nem tud kapacitást biztosítani, úgy erről két munkanapon belül (a szombat, vasárnap, ünnepnapok nem számítanak bele) visszajelzést kell adniuk. Ez a visszaigazolás az, ami a mentesség alapját adja, és ezt az igazolást ellenőrzés során a hatóság számára rendelkezésre kell tudni bocsátani. Általános szabályoknak megfelelően a dokumentumot egy évig kell megőrizni. Mivel az osztrák hulladékszállítási törvény a hulladéktulajdonosok általános kezelési kötelezettségei között sorolja fel ennek biztosítását, ezért javasolt a hulladékszállításokat megelőzően egyeztetni a hulladékszállítás útvonaláról, és a kötelezettségre felhívni a megbízó figyelmét.


Általános tájékoztató oldal a hulladékszállítási szabályokról, beleértve a hulladéktípusokat, amelyek érintettek; rakodási vasútállomások listája, mintapéldák a 25%-os mentességi szabály szemléltetésére »


Hulladékszállítási törvény (A hulladéktulajdonosok általános kezelési kötelezettségei alcím 15. cikk) »


Kapcsolódó cikkünk:

Hulladékszállítási bejelentési kötelezettség Ausztriában »


 

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.