Ma Paszkál napja van.

Átvehetők a koszovói bilaterális engedélyek

A tavalyi, Pristinában tartott ülés után most Budapesten tartották a magyar-koszovói vegyesbizottsági ülést, 2019. szeptember 25-26-án. Az ülés jegyzőkönyv aláírásával zárult, amelyben a feleknek sikerült véglegesíteni a 2019-es, valamint a 2020-ra előzetesen kialakított engedélykontingenst.

Mindkét tárgyaló fél – támaszkodva a rendelkezésükre álló statisztikai adatokra – egyetértett abban, hogy a két ország közötti áruforgalom növekszik. A KSH adatai szerint a 2018 évi teljes közúti árufogalom kevesebb volt, mint a 2019 első féléves áruforgalom. Ez a növekedés az engedélyek felvételén is látszik: a magyar fuvarozók az összes koszovói bilaterális engedélyt felvették, még úgy is, hogy az ITM az idei évtől szigorúbb elszámolási rendet léptetett életbe.

Mivel Koszovó nem CEMT tagállam, így kizárólag bilaterális engedéllyel lehet jogszerűen fuvarfeladatot végezni Koszovóban, ezért kiemelten fontos, hogy legyen elegendő engedély a fuvarfeladatok elvégzéséhez. Ezért az ITM – látva az engedélyek gyors fogyását – korábban már jelezte szándékát további engedélyek cseréjére. A koszovói fél a vegyesbizottsági ülésen átadott 200 db loco/tranzit és 50 db harmadik országos többletengedélyt, amelyek 2019 évre érvényesek, de a szokott módon, 2020. január 31-ig lehet felhasználni őket. Viszonossági alapon változatlan mennyiséget fog az ITM is átadni a lehető legrövidebb időn belül.

Felhívjuk tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a mai naptól ügyfélfogadási időben ismételten lehet koszovói loco/tranzit és harmadik országos engedélyt felvenni az Innovációs és Technológiai Minisztérium XIII. kerület Váci út 188. alatti ügyfélszolgálatán.

A felek megállapodtak továbbá a 2020-as engedélykontingesben is, ami változni fog az előző évi mennyiséghez képest. Jövőre 700 db loco/tranzit és 100 db harmadik országos bilaterális engedélyt adnak át egymásnak a felek.

MKFE Kommunikáció

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.