Ma Gedeon napja van.

Új tankolási szabályok 2022. július 30-tól

Mint sokan már értesültek róla, a kormány új tankolási szabályokat vezetett be 2022. július 30-án (szombaton) déltől. A változás értelmében újabb üzembentartói körök kerültek ki a hatósági áron tankolók halmazából.


2022. július 30-án a Magyar Közlöny 129. számában kihirdették „A hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 278/2022. (VII. 30.) Korm. rendeletet”, melynek értelmében a következő nagy csoportok váltak piaci áras tankolóvá a korábbi hatósági áras üzemanyag-vételezés helyett:

        a) külföldi rendszámú járművek,
        b) a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett járművek (a személytaxik kivételével)
        c) nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött járművek


A hazai jármű-üzembentartók szempontjából a gyakorlatban ez a következő változásokat hozta: hatósági ár helyett piaci áron kénytelenek tankolni az NT (nem taxi) jelű személygépkocsis személyszállítók, valamennyi hazai „vállalati” kishaszongépjármű és valamennyi „céges” személygépjármű. Az egyéni vállalkozók tehát szintén kikerültek az ársapka alól, már ők is csak piaci áron vételezhetnek üzemanyagot.


A töltőállomások kezelőszemélyzete jogosult a forgalmi engedélyek ellenőrzésére. Azokban akár az üzembentartói adatoknál, akár a vonalkód beolvasásával egyértelműen kideríthető, hogy melyik jármű van természetes személy üzemeltetése alatt, és melyik egy vállalkozásé.


A részletszabályok jogi értelmezése és feldolgozása még folyamatban van.


tovább a Magyar Közlönyre »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.