Ma Kincső, Kinga napja van.

Kabotázs Európában

2010. május 14-én hatályba lépett az az uniós rendelkezés, mely az egyes európai országokban kabotázs műveletet végző fuvarozókra nézve — a fuvarfeladatok ütemezését és gyakoriságát tekintve — már egységes feltételrendszert határoz meg. (E rendelkezéseket várhatóan felülírja majd a Mobilitási Csomag kabotázsra vonatkozó része.)


 

Mint már jeleztük, 2010. május 14-én hatályba lépett az az uniós rendelkezés, mely az egyes európai országokban kabotázs műveletet végző fuvarozókra nézve — a fuvarfeladatok ütemezését és gyakoriságát tekintve — már egységes feltételrendszert határoz meg.

Mint emlékezetes, a kabotázs a magyar fuvarozók előtt uniós csatlakozásunk ötödik évfordulóján, 2009. május 1-jén nyílt meg. Azóta az EU általános szabályát kellett alkalmazni, melytől az egyes tagállamok egyénileg eltérhettek. Idén tavasszal azonban, tehát 2010. május 14-től az EU egységesítette, összehangolta a kabotázsra vonatkozó fő szabályokat, melyek az alábbiak:

» gépjárművel vagy járműszerelvény esetében ugyanazon jármű gépjárművével legfeljebb három kabotázsművelet hajtható végre, egy másik tagállamból vagy harmadik országból a fogadó tagállamba irányuló nemzetközi fuvarfeladatot követően, 7 napon belül.

» a három művelet valamelyike vagy akár mindegyike (de tagállamonként csak egy, és végig a 7 napon belül maradva) bármely másik tagállamban is elvégezhető azzal a feltétellel, hogy az adott tagállam területére a belépés rakomány nélkül történt, s az egyetlen engedélyezett kabotázsművelet a belépéstől számított három napon belül befejeződik.

Fontos, hogy — noha az idő-szabályok egységesültek — az egyes országok továbbra is támaszthatnak kiegészítő (nemzeti) követelményeket (így pl. továbbra is él a németországi kabotázs-biztosítás előírása).Az új szabály jogi háttere.
AZ EURÓPAI PARLAMENT és a TANÁCS 1072/2009/EK RENDELETE I.

AZ EURÓPAI PARLAMENT és a TANÁCS 1072/2009/EK RENDELETE II.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.