Ma Hajnalka napja van.

Rövidített magyar kamionstop — 2023. március 15.

FRISS HÍR! Az MKFE kérésének eleget téve a közlekedési tárca éjszakai szabad időablakot nyitott az előttünk álló nemzeti ünnep kamionstopját illetően, így a korlátozás nem kedd éjjel, hanem csak 2023. március 15-én (szerdán) reggel 06:00 órakor kezdődik! Magyarországon a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozó közlekedési korlátozás — mind belföldi, mind pedig nemzetközi forgalomban közlekedőknek — idén az alábbi, frissített órarend szerint alakul.


Mint az Építési és Közlekedési Minisztérium közleményében tudatta: a kedvező intézkedésre az áruellátás zavartalanságának biztosítása érdekében kerül sor.


Egyesületünk régóta folytat egyeztetéseket a minisztériummal annak érdekében, hogy a hazai utakon állandó szabad éjszakai időablakkal minden hétvégére általános mentesség legyen bevezetve, így a 7,5 t össztömeg feletti nehéz-tehergépjárművek a személygépjárművek által ki nem használt 22:00 órától 06:00 óráig terjedő időszakban is végezhetnék munkájukat.


Bár a korlátozásra vonatkozó jogszabály általános módosítása még nem történt meg, azonban az előttünk álló hétvége a fenti elv mentén — külön kérésünkre — éjszakai időablakos lesz, pontosabban ezáltal a kamionstop kedd 22:00 óra helyett csak az ünnep napján 06:00 órakor kezdődik.


2023. március 15-én az alábbiak szerint alakul a nehéz-tehergépjárművek közlekedésének korlátozási időszaka Magyarországon:

2023. március 15. (szerda) 06:00 órától » 22:00 óráig
(a tilalom minden 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre vonatkozik!)


A korábbi évek gyakorlata szerint február utolsó napján éget ért tehát a kevésbé szennyezők téli mentessége, így a márciusi hétvégéken a kamionstop belföldi és nemzetközi viszonylatban, valamint minden környezetvédelmi kategóriás tehergépjárműre egyaránt vonatkozik! A magyar államhatárról a legközelebbi lerakóhelyig vagy telephelyig kamionstop közben hazagurulni nem lehet, mert ez a kedvezmény minden évben csak júliusban és augusztusban él.


ÁLTALÁNOS KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Kamionstop alkalmával teljes alapvető mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


ÉLELMISZEREK ÉS EGYÉB MENTESSÉGEK — Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot. Tehergépjárműve rakterének négy külső oldalát ne felejtse el megjelölni a kamionos boltokban beszerezhető vagy az MKFE-nél is megrendelhető    d    matricával (romlandó élelmiszer)! A mezőgazdasági eredetű árut szállító fuvareszközt     a     matricával jelölje!


HUMANITÁRIUS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNYOK — Szintén mentességet élvez a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző legalább EURO 3-as besorolású tehergépjármű; de júliusban és augusztusban csak akkor, ha nem érinti a rendelet 3. mellékletében felsorolt útvonalakat (ld. fent, a hazagurulásnál). A vezetőnek menetokmányként itt is mindig a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


EGYESÜLETÜNK A KORLÁTOZÁSI JOGSZABÁLY MÓDOSÍTÁSÁT KÉRI — Az MKFE változatlanul szorgalmazza a közlekedési tilalom módosítását annak érdekében, hogy a fuvarozó vállalkozások fuvarszervezői és gépjárművezetői rugalmasabban ütemezhessék munkájukat. Ennek ügyében utoljára 2023. március 7-én küldünk levelet a szakminisztériumnak, mely itt olvasható »


kamiontop alá eső szállítások külön engedélyeztetése (2. alfejezet)»


KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁSOK EURÓPÁBAN — 2023. MÁRCIUS »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.