Ma Gedeon napja van.

A vontatócsere szabályos dokumentálására figyelmeztet a NAV

Fontos, hogy a fuvarozók pontosan és hiánytalanul dokumentálják, ha út közben nyergesvontatót cserélnek. Gyakori hiányosság ugyanis, hogy ilyenkor elmarad az erre vonatkozó adatok megjelentetése az árutovábbítási kísérőokmányon — hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


A hivatal központi irányításának vámszakmai főosztálya úgy fogalmaz: a vámeljárás alatt álló szállítmányok sok esetben úgy érkeznek meg az engedélyezett címzetthez, hogy az út közben a fuvarozó által végrehajtott vontatócserét a fuvarozó nem rögzíti az árutovábbítási kísérőokmányon (ÁKO).


Ha egy közúti jármű vontatóját kicserélik, de pótkocsiját vagy félpótkocsiját nem cserélik, akkor a vonatkozó FJA1 rendelet 305. cikkének rendelkezései alapján a fuvarozónak nem kell az árukat az árutovábbítási MRN-nel együtt haladéktalanul vám elé állítania a legközelebbi vámhatóságnál, azonban az árutovábbítási kísérőokmányba (ÁKO) a szükséges adatokat be kell jegyeznie.


Az Árutovábbítási Kézikönyv 286. oldalán írtak alapján az ÁKO 56. rovatába be kell rögzítenie az új vontató számát és honosságát. A szállítóeszköz engedélyezett címzetthez történő megérkezésekor az engedélyezett címzettnek az érkezési bejelentésben (IE007) jeleznie kell a vontató cseréjét az „új szállítóeszköz azonosító” és az „új szállítóeszköz honosság” rovatok kitöltésével.


Mivel a szállítóeszköz azonosítója nem egyezik meg az indításkor megadott rendszámmal, ezért ezt az eltérést a kirakodási megjegyzésekben (IE044) is jelezni kell, és erre tekintettel az igazgatóság is rögzíteni fogja ezt a „kisebb eltérést” az ellenőrzési eredménynél. Jegyzőkönyv felvételét és egyéb intézkedést nem igényel a helyzet, ha a fuvarozó rögzítette az átrakodást az ÁKO-n, és a vámzárral, valamint az árukkal is minden rendben van.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.