Ma Ivó, Milán napja van.

Közeleg a gépjárműadó befizetésének határideje!

Ebben az évben 2024. április 15. a gépjárműadó befizetésének határideje, mely idén hétfőre esik.


2021-től az önkormányzati adóhatóságok helyett a NAV vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat. Az adót egyösszegben és forintra pontosan kell megfizetni, mert ennél az adónemnél nem alkalmazható a kerekítési szabály. A forgalomból kivont gépjármű után nem kell gépjárműadót fizetni.


Az adót főszabályként az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Ha a hatósági nyilvántartás szerint egy gépjárműnek több tulajdonosa, vagy több üzembentartója van, akkor az adó alanya az, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították. Év közben, újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű esetében az adó alanya a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján üzemben tartóként, tulajdonosként a nyilvántartásban feltüntetett személy.


Új jármű esetében a gépjárműadót a forgalomba helyezést követő hónap első napjától kezdődően kell fizetni, és az évi adótétel időarányos részét kell megfizetni.


Pótkocsinál az adó alapja a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömeg.


Egyesületünknek még 2013-ban sikerült elérnie, hogy csökkenti a megfizetendő adó mértékét, ha a tehergépjármű, autóbusz vagy nyergesvontató légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű. Minden megkezdett 100 kg után ugyanis 850 forintot fizetnek ezek a járművek, ennek hiányában viszont ez a szám 1.380 forint. Ha a NAV az adómegállapításkor nem vette figyelembe a jármű légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerét, akkor az adóalany ezt:

     • a közlekedési hatóság hatósági bizonyítványával,
     • az igazságügyi szakértő szakvéleményével, vagy
     • útkímélő tengely bejegyzést tartalmazó forgalmi engedély bemutatásával igazolhatja.


Adókedvezmény érvényesíthető autóbusz, tehergépjármű vagy nyergesvontató esetén annak környezetvédelmi besorolása alapján, valamint a kombinált áruszállítás egyes eseteire vonatkozóan (ld. itt »).


tájékoztatók, útmutatók, számítás, adómérték (NAV) »

Kapcsolódó híradásunk:

MKFE-kezdeményezés a gépjárműadó moratóriumára »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.