Ma Adalbert napja van.

Vízözön Norvégiában, forróság Spanyolországban

 Vörös, azaz legmagasabb fokozatú riasztást adtak ki a norvég meteorológusok 2023. augusztus 11-13-ra a rendkívül heves esőzések miatt, melyek árvizeket okoztak a skandináv ország déli részén. Mindeközben Spanyolországban szokatlan forróság uralkodik.


Norvégiában a Hans elnevezésű viharral érkező heves esőzések okoztak áradásokat. Folyik a mentési munka. Mintegy 100 utat kellett lezárni a forgalom elől. A közlekedőknek kidőlt fákra, sárral borított útszakaszokra kell készülniük. Tartósan vízzel elárasztott útszakaszra magasépítésű, nagy járművel sem tanácsos ráhajtani, mert az utat az áradás könnyen alámossa, és a burkolat a nehéz járművek súlya alatt könnyen beszakadhat. Szintén veszélyes lehúzódni a felázott útpadkára, mert a jármű megsüllyedhet és felborulhat.


Spanyolországban a szokatlan hőség miatt adták ki a vörös riasztást. Az előrejelzések szerint 44 C fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála. A közlekedők elegendő üzemanyaggal és ivóvízzel induljanak útnak! A „Nero” névre keresztelt hőhullám kelet felé, Olaszország irányába tart; számítások szerint augusztus derekán éri el Rómát.


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.