Ma Adrienn, Mária napja van.

Szélsőséges időjárási figyelmeztetések különböző országokból

A magyarországi hőségriasztáson kívül 2024. június 10-11-re (szerdára és csütörtökre) vörös, azaz legmagasabb fokozatú meteorológiai figyelmeztetést léptettek életbe Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Olaszországban is, ahol szintén rendkívüli hőségre kell számítani. Tőlünk északabbra viszont mindeközben heves viharokra, szélre és jégesőre van kilátás: Németország bajor területein és Lengyelország nyugati részén a víz lehet az úr.


Bajorországban viharokra, nagyméretű jégszemekkel kísért jégesőre kell készülni. Lengyelország Lubuskie és Zielonogorski megyéjében heves zivatarokat jeleznek előre, helyenként 55 - 80 mm-es csapadékkal és 90 - 120 km/h-s széllökésekkel. Helyenként jégeső lehetséges.


Narancssárga riasztás van érvényben Lengyelország többi részén, valamint egész Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában, ahol szintén jégesővel kísért heves zivatarok kialakulására kell számítani.


A közlekedőknek a viharral érintett területeken útra dőlt fákra, letört ágakra, leszakadó felsővezetékekre, lehulló épületelemekre kell számítaniuk. A magas járműveknek (pl. emeletes turistabuszok) az erős szél iránytartási, menetstabilitási bizonytalanságot okozhat! A járművezetőknek heves esőzés alkalmával a parkoláshoz tanácsos épületektől és fáktól távolabb fekvő területet választaniuk. A száraz, meleg idő miatt viharok előtt az utakon porvihar kialakulására és a látótávolság hirtelen lecsökkenésére kell számítani! Nagyobb követési távolság megtartása ajánlott. Kelet-Közép-Európában a hőség ellen védekezőknek elegendő üzemanyag és ivóvíz készletezése tanácsos.


pillanatnyi időjárási figyelmeztetések térképe Európában »

Forrás: Meteoalarm – EuMetNet

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.