Ma Adrienn, Mária napja van.

Párizsi olimpia 2024 — forgalmi rend és tudnivalók

Párizsban 2024. július 26-án, a pénteki ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a XXXIII. nyári olimpia, mely augusztus 11-ig tart. Az eseményt néhány héttel később, 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között a paralimpiai játékok követik. A világméretű sportrendezvényre mintegy 7 millió nézőt várnak. Párizsban és más vidéki nagyvárosokban teljes városrészeket zártak le, ezért az események alatt a belső kerületekben esélytelen lesz a gépjárműves közlekedés: a szervezők az olimpia ideje alatt kizárólag a tömegközlekedést ajánlják. A határokon őszig visszaállították a személyi ellenőrzést. Összeállításunkban az árufuvarozók ill. a turistabuszos személyszállítók egyaránt megtalálják a vonatkozó közlekedési tudnivalókat.


Mint korábban jeleztük, a francia fővárosban már tavasszal elkezdődtek a technikai előkészületek, s ezekkel együtt forgalomkorlátozások léptek életbe. A július 14-i nemzeti ünnep óta gyakorlatilag teljes városrészek vannak zárva. A Szajna-partján kijelölt övezetbe nem lehet gépjárművel bejutni, sőt, a fővárost övező „Il-de-France” régióban állandósulhatnak a forgalmi fennakadások, mely különösen a július 26-i nyitóünnepség alkalmával lesz szembetűnő.


Olimpiai rendezvények számos francia nagyvárosban

Párizson kívül sportrendezvények helyszíneit jelölték ki Bordeaux-ban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben, Nantes-ban, Nizzában, Saint-Etienne-ben, Châteauroux-ban és Tahitiben, valamint Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Yvelines és Seine-et-Marne régiókban, így a nagyvárosok környezetében is külön forgalmi rend van érvényben!


Jelölt zónák

••• a szürke területek versenyek helyszíneit jelölik, ahová csak sportolók, belépőjegyekkel rendelkező nézők és a „Párizs 2024”-re akkreditált személyek léphetnek be. A szürke zónákban semmilyen jármű nem közlekedhet.

••• a fekete körzetek a személyi ellenőrzések helyszínei, pontosabban a terrorfenyegetettség ellen kijelölt területek.

••• a piros zónákban gépjárművek szintén nem közlekedhetnek, azonban a kerékpáros és gyalogos közlekedés engedélyezett.

••• a kék zónákban gyalogosok, kerékpárosok és robogók — beleértve az elektromos robogókat is — szabadon közlekedhetnek, de motoros járművekkel való közlekedés írásbeli engedélyhez kötött.


Párizs létrehozott egy online, interaktív térképes felületet, melyen napról napra nyomon követhető a forgalomkorlátozások rendje és területi kiterjesztése az olimpiai és paralimpiai játékok ideje alatt. Az online felületen a legördülő menüből egy-egy dátum kiválasztása után jelenik meg az adott napra vonatkozó korlátozási-övezeti térkép.


Szintén nagyon jól használható a térképes felülete, melyen a kerületek színezett kiválasztását dátumválasztó csúszkával lehet megjeleníteni.


A belváros legbelső, vörös zónájába csak külön engedéllyel végezhető teherfuvarozás. Ehhez előzetes engedélyt kell kérni a pass-jeux.gouv.fr online felületén. A párizsi városvezetés azt is közzétette, hogy az egyes belső városrészekben mikor vannak olyan idősávok, amikor tiltott ill. engedélyezett az oda történő szállítás a pass-jeux-regisztráció birtokában.


Turistabusszal

Különjárati busszal gyakorlatilag lehetetlen lesz a belső városrészbe utazni a sportesemények ideje alatt, illetve akár többórás dugók kialakulására is számítani kell. A párizsi városvezetés a tömegközlekedést, azon belül különösen a metrót javasolja. Külön internetes oldal foglalkozik az olimpiai játékok alatt ajánlott és használható tömegközlekedési módozatokkal


Kamionstop alól mentesülők

A 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó áruszállító járművek közül mentesül a kamionstop szabályai alól az a jármű, mely a sporteseményekkel közvetlenül összefüggő szállításokat végez.


Szigorúan ellenőrzik Franciaország határait

Franciaország úgy döntött, hogy a nagyszabású rendezvényekre tekintettel elrendeli a személyek ellenőrzését a schengeni belső határokon. A műveletben a szomszédos országok társhatóságai is részt vesznek. A francia területre beutazóknak egészen 2024. október 31-ig kell szigorított ellenőrzésekre számítaniuk. A tehergépjárművel vagy busszal közlekedő fuvarozóknak is ellenőrzésre, ezzel együtt hosszabb menetidőre kell készülniük. Fontos, hogy a járművezetők indulás előtt ellenőrizzék személyi igazolványuk érvényességét! A turistabuszos vállalkozások buszvezetői mindenképpen tartsák a fedélzeten készenlétben az utaslistát, és a buszos vállalkozások a megrendelőik figyelmét is hívják fel az utasok személyi okmányai érvényességének fontosságára! A lejárt vagy érvénytelen személyi okmányokkal belépni kívánó személyeket a hatóságok visszafordíthatják a határról!


párizsi lezárások dátumválasztóval »                                           Franciaország pillanatnyi forgalmi helyzete »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.