Ma Gergely napja van.

Kéknyelv betegség kitörése Romániában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása alapján 2014. szeptember 9-én újabb Kéknyelv-betegség kitöréséről értesítette a tagállamokat Románia.


A román hatóságok a 2000/75/EC Tanácsi Irányelvek, valamint a 1266/2007/EC Bizottsági Rendeletnek megfelelő intézkedéseket alkalmazzák a járvány visszaszorítására.

Az Európai Bizottság SANCO Egészségügyi- és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága által közzétett adatok alapján a következő tagállamok érintettek Kéknyelv-betegségben: Bulgária, Ciprus, Egyesült Királyság, Franciaország (Korzika), Görögország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország.

Az EGT-én kívüli országok közül Törökország, Makedónia és Tunézia, Szerbia és Albánia érintett Kéknyelv-betegségben.

A tagállamok korlátozás alá vont területeiről érkező szállítmányok esetében különös figyelmet kell fordítani a TRACES bizonyítványon a Kéknyelv-betegséggel kapcsolatos kiegészítő garanciák meglétére.

A kórokozó vírust a Culicoides nemzetségébe tartozó egyes szúnyog fajok terjesztik, emiatt tanácsos a fertőzés által érintett területen közlekedő kérődző állatokat szállító járműveket szúnyog ellenes készítménnyel is lepermetezni a fertőtlenítési eljárás mellett.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.