Ma Csongor napja van.

2017 januárjától matricával lehet behajtani Párizsba

2017. január 16-tól kötelező matricát vásárolni mindenkinek, aki gépjárművel szeretne behajtani Párizs területére. Az új rendszer az összes Európában nyilvántartásba vett járműre – autó, autóbusz, teherautó és kisteherautó – kiterjed.

A matrica használata mindenkinek kötelező, aki hétfőtől péntekig, 8:00 és 20:00 óra között hajt be Párizsba. A matrica 4,18 euróba kerül. A vásárlást követően a jármű forgalmi engedélyében szereplő címre küldik ki, és a jármű ablakának jobb alsó sarkára kell felragasztani. A matrica hiánya maximum 135 euróig terjedő bírságot von maga után.

Matricát egyelőre csak Franciaországban bejegyzett autók igényelhetnek. Az illetékesek szerint a máshol bejegyzett gépjárművek tulajdonosainak január közepétől lesz lehetőségük matricavásárlásra, a következő oldalon:

https://www.certificat-air.gouv.fr/demande/cgu

Az ellenőrzés előreláthatóan január végén kezdődik.
Mivel jelenleg csak a Franciaországban bejegyzett járművekre vásárolható matrica, ezért az MKFE levélben fordult francia társszervezetéhez, az FNTV-hez. A francia IRU tag FNTV tájékoztatása szerint az Euro 3-nál magasabb környezetvédelmi besorolású, más országban bejegyzett gépjárművek egyelőre nem számíthatnak bírságolásra - tekintettel arra, hogy számukra jelenleg nem biztosított a matricavásárlás lehetősége.
Kérjük Tagjainkat, hogy folyamatosan figyeljék a fent említett weboldalt, és vásárolják meg a matricát, amint lehetőség nyílik rá. Valószínűsíthető, hogy ezután a bírságolások is megkezdődnek.
Természetesen mi is tájékoztatjuk tagjainkat, amint értesítést kapunk arról, hogy megnyílt a matricavásárlás lehetősége.


Emellett felhívjuk tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy 2017. július 1. után kizárólag Euro 4-es, vagy annál magasabb környezetvédelmi besorolású járművel lehet behajtani Párizs területére.
Az Euro 3 besorolású járművek csak 2017. június 30-ig hajthatnak be a városba.



Frissítés! (2017. 01. 09.)

Az MKFE kérésére az IRU levélben kereste fel a párizsi és a franciaországi illetékes szerveket, akik megerősítették, hogy az ellenőrzések és a bírságolások néhány hétig biztosan nem kezdődnek el.



Frissítés! (2017. 01. 25.)

Az Euro 3-nál magasabb környezetvédelmi besorolású, nem Franciaországban, hanem más országban bejegyzett gépjárművek 2017. február 1-től vásárolhatják meg a Crit’Air matricát, amely szükséges a Párizsba való behajtáshoz.



MKFE kommunikáció


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.