A záhonyi határátkelés gyorsítására tettek ígéretet a NAV illetékesei

2018. március 02. péntek, 12:18

A NAV rendészeti szakfőigazgatójával, Polcz Attila pü. dandártábornokkal és dr. Demeter Tamás pü. ezredessel, a NAV főosztályvezetőjével tárgyalt 2018. március 2-án Somogyi Gábor főtitkár és Erdei Péter főtitkárhelyettes. A megbeszélés témáját az MKFE tagságától érkezett bejelentések jelentették, melyek szerint indokolatlanul hosszú várakozási idővel számolhatnak a záhonyi magyar-ukrán határátkelőnél.

korábbi többszöri levélváltást követően a NAV szakfőigazgatója a mostani tárgyaláskor elmondta, hogy az MKFE kezdeményezésére vizsgálatot folytattak a jelzett határátkelőhelyen, és bár extrém hosszú várakozási idővel nem találkoztak, előfordultak néhány órás várakozási idők. Mivel ezeket a NAV részéről is elfogadhatatlannak értékelték, jelezték, hogy lépéseket tesznek a folyamatok meggyorsítása érdekében.

Ugyanakkor a két vezető azt is elmondta, hogy az időnként tapasztalt torlódás egyik, s talán legfőbb oka az, hogy az ukrán fél – a hazájukban meglévő háborús helyzetre és a nemzetközi terrorizmusra hivatkozva - úgynevezett szakaszolást vezetett be, amelynek következtében már az ukrán oldalon is torlódás alakul ki.

A szakfőigazgató – Somogyi Gábor főtitkár kérésére – ígéretet tett arra, hogy a tett intézkedésekről (melyek egy része még folyamatban van) hamarosan írásban is tájékoztatják az Egyesületet.

Az ügy előzménye, hogy tagjainktól érkezett megkeresések alapján Áchim Mihály Miklós társelnök, az Árufuvarozási Tanács elnöke rendkívüli tanácsülést hívott össze  január 24-ére, ahol a magyar–ukrán határszakaszokon kialakult hosszú várakozási idők problémaköre mellett a magyar–ukrán engedélygazdálkodás aktuális kérdéseivel is foglalkoztak. A kibővített tanácsülésre Áchim Mihály Miklós az MKFE-tagvállalkozások képviselőit is meghívtaa, akik beszámoltak konkrét tapasztalataikról, segítve ezzel a hatóságoknak megküldött javaslatok összeállítását.

 

MKFE kommunikáció