Ma Cintia, Norbert napja van.

Továbbra is csalók tevékenykednek a NAV nevében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal naponta több bejelentést is kap, melyek arra vonatkoznak: ismeretlen tettesek visszaélnek a hatóság nevével — adta hírül internetes honlapján a NAV. A jelenség nem újkeletű: az elmúlt hónapokban több hullámban is támadtak az adathalászok.


Az illetéktelenek a hatóság honlapjával a megtévesztésig hasonló internetes portált készítettek, ennek URL-hivatkozását (linkjét) e-mail-ben vagy SMS-ben küldik meg az adózóknak, esetleg telefonon hívják őket. Rendszerint adó-visszatérítés esedékességéről tájékoztatják a jóhiszemű magánszemélyeket és vállalkozókat, és az általuk kreált ál-NAV-felületen akarják bankkártyaadataikat kicsalni.


A csalássorozattal már a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete is behatóan foglalkozik. A csalók felderítése azért is nehéz, mert ál-honlapjukat vélhetően egy távoli országban elrejtett szerverről működtetik. A NAV — május 6-i közleményében — ismételten felhívja az adózók figyelmét, hogy a NAV értesítési gyakorlata merőben eltér a megtévesztő módszertől, a hivatal ugyanis kizárólag ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az ügyfeleket a többletként megjelenő tételekről. A NAV tanácsa, hogy az adózók online ügyintézéshez kizárólag a nav.gov.hu és a magyarorszag.hu internetes oldalakat használják.


A lenti képernyőnézeti felvételt egyesületünk készítette a csalók oldaláról. Jól látható, hogy az arculati elemek teljesen azonosak a NAV mindenki által ismert honlapján alkalmazott dizájnnal. Az űrlap a www.nav.gov.hu-visszaterites.jutebagsindia.com/Tax/adovisszaterites.php URL-linken nyílt meg. A hatóság a linket azóta inaktiválta, azonban várható, hogy a csalók újabb módszerekkel és linkekkel próbálkoznak. (A NAV közleménye képünk alatt olvasható.)


tovább a NAV közleményére »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.