Ma Gedeon, Johanna napja van.

13,5 forint jár vissza a 2020 negyedik negyedéves tankolásokra is

Marad a magasabb jövedékiadó-szint, de a visszaigényelhető összeg is több

Közzétette honlapján a NAV a gázolajra vonatkozó, 2020. október 1. és december 31. között irányadó jövedékiadó-mértéket, melyet a Brent kőolaj világpiaci árának napi, jegyzési átlagából számítanak. Ez alapján 2020 negyedik negyedévében marad az előzőekben megállapított magasabb, literenkénti 120,35 forintos adómérték. Kedvező hír azonban a nagy járművek üzembentartóinak, hogy nemcsak a gázolaj jövedéki adója, hanem — azzal párhuzamosan — a kereskedelmi gázolajként tankolt, visszaigényelhető jövedéki adótartam is magasabb szinten marad. Ezáltal (a III. negyedévhez hasonlóan) az októberi, novemberi és decemberi üzemanyag-vételezések után literenként 13 forint 50 fillér lesz a visszaigényelhető adómérték.


A visszatérítésre jogosult (buszokat és/vagy 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket üzembentartó) vállalkozásoknak tehát ismét nagyon kedvező lesz jövedéki adót visszaigényelniük.


MIÉRT MOZOG AZ ADÓSZINT?

Elődjével ellentétben az új jövedéki törvény az üzemanyagoknál nem állandó jövedéki adómértéket állapít meg, hanem a kőolaj világpiaci árának negyedéves ingadozásához köti a literenként kivethető adót annak függvényében, hogy a Brent-olaj hordónkénti ára a világpiacon 50 dollár alatt vagy fölött van-e a tárgyévet megelőző kijelölt vizsgálati napon.

A kereskedelmi gázolajként tankolható üzemanyag árát, illetve annak visszaigényelhető adómértékét szintén ez a jelenség alakítja, befolyásolja. A NAV minden tárgynegyedév előtt közzéteszi, hogy milyen jövedékiadó szerinti árat fog alkalmazni.

2019-ben és 2020 első két negyedévében a jövedéki adó és a visszaigényelhető adó mértéke is alacsonyabb volt. Ez változott 2020. július 1-jétől, így az arra jogosult vállalkozásoknak már jóval inkább megéri a kereskedelmi gázolaj jövedéki adóját visszaigényelni.


napi Brent jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár

a gázolaj jövedéki adója

kereskedelmi gázolajként visszaigényelhető

50 USD/hordó alatt

120,35 Ft/liter

13,5 Ft/liter

50 USD/hordó felett

110,35 Ft/liter

3,5 Ft/liter


MI SZÁMÍT TANKOLÁSNAK?

A tankolás időpontja mindig az a pillanat, amikor az üzemanyagot a jármű tartályába töltik. Telephelyi, földalatti tartályoknál tehát nem lényeges, hogy mikor fejtették le a tartálykocsiból a gázolajat.


Az MKFE teljes tagjaként használja továbbra is a kereskedelmi gázolaj „kisokosát”, azaz ügyintézési segédletünket a jövedéki adó visszatérítésének hivatali teendőihez! A honlapunkon való kulcsszavas bejelentkezés után tekintsük végig együtt lépésről lépésre azokat a mozzanatokat, melyeket a fuvarozóknak és saját számlás szállítóknak érinteniük kell ahhoz, hogy visszamenőleg megkapják a jogszabályban meghatározott forintokat!


kereskedelmi gázolaj ügyintéző-kisokos »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.