Ma Dénes napja van.

Nem várt eredményekkel zárult a rendőrség zebra-akciója

Kiugróan sok, mintegy 3.500 tettenéréssel zárult az ORFK háromnapos ellenőrzéssorozata, melyet „Zebra terv” néven a hazai gyalogátkelőhelyeknél hajtottak végre az egyenruhások 2021. május 11-12-13-án. A kampány új motívuma volt, hogy a rendőrök ezúttal a szabálytalankodó gyalogosokat is felelősségre vonták — számol be az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (ORFK-OBB).


1.190 rendőr, 1.013 helyszín, 562 kamerás rendőrautó, 136 testkamerás járőr. 564 közigazgatási bírság járművezetőknek, 244 szabálysértési bírság gyalogosoknak — röviden így összegezhető számadatokban az akció mérlege.


Az autósoknál a sebességtúllépés és az elsőbbségi jog megadásának elmulasztása volt a fő ok, míg a gyalogosok a figyelmetlenség és a mobilozás mellett a legkülönfélébb indokokat hozták fel mentségként.


Mint a rendőrség kiemeli: az akciót egyfajta szemléletváltás jellemezte, mert a járművel közlekedők mellett a gyalogosok is kénytelenek voltak szembesülni azzal, hogy szabálytalan magatartásuk nem marad hatósági szankció nélkül.


Az ORFK újabb, hasonló ellenőrzéssorozatot tervez, és a jövőben a közlekedés más területein is efféle akciókra lehet számítani.


tovább az ORFK-OBB jelentésére »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.