Ma Gedeon napja van.

Lejárnak a veszélyhelyzet alatt érvénytelenné vált okmányok, de a műszakira engedmény vonatkozik!

2022. június 30-ig el kell intézniük okmányaik érvényességének hosszabbítását és az elmaradt műszaki vizsgáztatást azoknak, akik éltek a veszélyhelyzet alatt foganatosított hosszabbítás lehetőségével. A korábbiakhoz képest kedvező hír, hogy az üzembentartó a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosan használhatja járművét Magyarországon, ha június végéig időpontot foglal járműve műszaki vizsgálatához.


Mint korábban beszámoltunk róla, a magyar kormány haladékot adott a koronavírus-járvány időszakában lejárt bizonyos személyi okmányok érvényességének meghosszabbítására (2021. évi CXXX. tv.), és ezt a könnyítést még egy további alkalommal kitolta [38/2022. (II. 11.) Korm. rendelet].


Mindezek értelmében a jogszabályokban megjelölt időszakban lejárt okmányok 2022. június 30-án egyöntetűen hatályukat vesztik, ezért fontos az érintett személyazonosító igazolványok, vezetői engedélyek, útlevelek és forgalmi engedélyek érvényességének meghosszabbítása!


MŰSZAKI VIZSGÁK — A határidő egyben tehát azt is jelenti, hogy az érintett járművek üzembentartóinak 2022. június 30-ig kell pótolniuk az elhalasztott műszaki vizsgákat. Mivel a hatóság nyilvántartása szerint még több tízezer jármű fut hazánk útjain halasztott érvényességű forgalmi engedélyekkel, ezért a torlódások elkerülése érdekében célszerű minél előbb időpontot foglalni a műszaki vizsgaállomásokon. A járművek üzembentartói Magyarországon ezt 1.450 bejegyzett vizsgaállomáson tehetik meg. Kedvező hír, hogy a kormány egy hónapos türelmi időt ad azoknak, akik az utolsó percre hagyták az ügyintézést: az üzembentartó ugyanis a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosan használhatja járművét Magyarországon, ha június végéig időpontot foglal járműve műszaki vizsgálatához. Tovább a szakminisztérium közleményére »


veszélyhelyzeti tudnivalók: mi jár le, és meddig érvényes? »

a kormányhivatal tájékoztatója »


Külföldi hatóságok ezeket a szabályokat nem veszik figyelemebe! Nemzetközi fuvarfeladatoknál minden esetben gondoskodni kell a magyar hatóság által kibocsátott okmányok érvényességéről!

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.