Ma Dénes napja van.

Fekete-fehér lesz a zöldkártya

A Pénzügyminisztérium 2020. július 24-én kihirdetett rendelete alapján a biztosítótársaságok ezentúl fekete-fehér alapszínben is előállíthatják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló zöldkártyát. Annak hátlapját a kibocsátók akár el is hagyhatják, így a dokumentum egyoldalassá vált.


A vonatkozó 34/2009. (XII. 22.) PM rendeletet a 6/2020. (VII. 23.) PM rendelet módosította. A jogszabályból immáron kikerült a „zöld papírra” való nyomtatás kötelezettsége. Az új normaszöveg így szól:


„A zöldkártya mint igazolóeszköz elektronikus képi formájának az üzemben tartó részére elektronikus úton történő rendelkezésre bocsátása a zöldkártyarendszer keretében meghatározott formában történhet. Elektronikus úton történő rendelkezésre bocsátás esetén a rendelkezésre bocsátó felhívja a figyelmet a zöldkártya kinyomtatására vonatkozó követelményekre. Az üzembentartó kérése alapján a biztosító a zöldkártyát az elektronikus út mellett papír alapon is díjmentesen rendelkezésére bocsátja.”


A témát érintve a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) egyúttal tájékoztatót is közzétett arról, hogy mely országokban érvényes a dokumentum, és melyek azok, ahol azt nem fogadják el. A nemzetközi egyezménynek jelenleg 48 tagországa van. A szövetség emlékezteti a közlekedőket arra, hogy a kgfb-szerződések kiterjednek az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, Svájcra és a kétoldalúan szerződött országokra. Az EU-ban — külön megállapodás alapján — a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.


Azokban az országokban azonban, amelyek csak a zöldkártya rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben nem, a biztosító által kibocsátott, a fedezet meglétét igazoló (most már fekete-fehér) zöldkártya szükséges a határátlépéshez. A szomszédos országok közül egyedül ukrajnai határátlépéshez kell bemutatni a zöldkártyát, azonban a MABISZ több országot is felsorol, ahová a gépjármű vezetőjének „ajánlott” magával vinnie a dokumentumot.


Az MKFE Biztosítási Alkusz Kft. tanácsa, hogy a nézeteltérések és kellemetlenségek elkerülése végett a gépkocsivezető külföldre mindig vigye magával a jármű zöldkártyáját! Magyarországon belül közlekedve ez a biztosítás összegének befizetését tanúsító díjigazolással is helyettesíthető.


tovább a MABISZ tájékoztatójára »

minden tudnivaló a zöldkártyáról és a rendszámegyezményről (mabisz.hu) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.